Fysik

Har siddet stille et godt stykke tid med denne opgave

03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Skal beregne kræfterne på de to ben på stigen, ved bare ikke lige hvordan..

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Svar #1
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

.

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #2
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Så burde det se nogenlunde ud..

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2014 af Soeffi

Er der angivet nogen masser?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2014 af peter lind

Du må komme med hele opgaven. Der er ikke nok oplysninger til at kunne bergne det


Svar #5
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Arghh undskyld, oppe i toppen skulle der selvfølgelig stå 9,82 m/s^2 * 70kg, det kom ikke lige med.

- Det skal egentlig forstille en mand der står på en stige også skal man beregne kræfterne de to ben påvirkes af.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opløs tyngdekraften på stigen i komposanter, der er parallelle med stigens ben

        F = F1 + F2

      [0 ; -mg] = |F1|·[-sin(30º);-cos(30º)] + |F2|·[sin(10º);-cos(10º)] .

Løs de to ligninger i |F1| og |F2| .


Svar #7
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

#6

Forstår ikke, hvor får du de 30 grader fra?


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er den vinkel, som det venstre ben danner med lodret.


Svar #9
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Okay, det kan jeg godt se nu hvor du siger det - hvordan er du kommet frem til dette, kan du evt. vise det på en skitse? Forstår ikke rigtig din tankegang - eller om du vil fordybe med ord. Dog skal det siges jeg godt forstår F=F1+F2 men ikke  [0 ; -mg] = |F1|·[-sin(30º);-cos(30º)] + |F2|·[sin(10º);-cos(10º)] .


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man laver et kræfternes parallelogram med F1 og F2 ud ad hvert af stigens ben, og med F som tyngdekraften på stigen, så at

        F1 + F2 = F .

Man kender enhedsvektorer på stigens ben i et (vandret,lodret) koordinatsystem.


Svar #11
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

#10
Ahhh, det giver godt mening, prøver lige at regne på det :)

Svar #12
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Jeg får stadig et forkert svar - hvordan løser du ligningen?


Brugbart svar (2)

Svar #13
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man får så fra #6 de to ligninger

          0 = -|F1|·sin(30º) + |F2|·sin(10º)

      -mg = -|F1|·cos(30º) - |F2|·cos(10º) .

Af den øverste ligning har man så

        |F1| = 2·|F2|·sin(10º) ,

der indsættes i den nederste ligning

        |F2|·(2·((√3)/2)·sin(10º) + cos(10º)) = mg ,

dvs

        |F2| = mg / ((√3)·sin(10º) + cos(10º))

og dermed

        |F1| = 2mg·sin(10º) / ((√3)·sin(10º) + cos(10º))


Svar #14
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

#13

Af den øverste ligning har man så

        |F1| = 2·|F2|·sin(10º)  - mm hvordan det?


Brugbart svar (1)

Svar #15
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man ved, at sin(30º) = 1/2 , og cos(30º) = (√3)/2 .


Svar #16
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Der mistede jeg tråden, hvad har det med cos(30) at gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #17
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

I den anden ligning benyttes cos(30º) = (√3)/2 . Jeg forsøgte at foregribe et nyt spørgsmål fra din side.


Svar #18
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Ahh, okay, jeg får det til at give f1 = -349,002 og f2 = 1004,91 not quite the result - hvad mon jeg har lavet forkert :s - men din ligning giver sjovt nok det rigtige resultat, dog kan jg ikke få det rigtige svar ved at sætte det første indtryk ind i mathcad..


Brugbart svar (1)

Svar #19
03. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Jeg kan umuligt vide, hvad du har lavet galt. Jeg har givet dig løsningen i #13. Med m = 70 kg og
g = 9,82 m/s2 fås

        |F1| = 2mg·sin(10º) / ((√3)·sin(10º) + cos(10º)) = 0,270149·mg = 185,7 N

        |F2| = mg / ((√3)·sin(10º) + cos(10º)) = 0,777862·mg = 534,7 N

I din facitliste er der regnet med g = 10 m/s2 .


Svar #20
03. september 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Ahh - mathcad kan ikke li jeg skrev  -f istedet skrev jeg så cos(-30)

Tak for hjælpen Andersen :)

+1


Skriv et svar til: Har siddet stille et godt stykke tid med denne opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.