Kemi

Titrering beregninger

09. september 2014 af ehhm (Slettet) - Niveau: C-niveau

Et jernpræparat indeholder det aktive stof FeSO4 *7H2O 
En tablet af jernpræparatet vejer 0,200 g. Indholdet af det aktive stof skal bestemmes ved en titrering med dichromat i sur opløsning. Reaktionsskemaet er: 
6Fe2+ + CrO72- + 14H+ --> 6 Fe3+ + 2Cr3+ + 7H2O 
Ved titrering af en tablet blev der ved ækvivalenspunktet aflæst 11,51 mL 0,0100 M opløsning af dichromat. 
 
Hvor stor en procentdel udgør FeSO4*7H2O af tabletten? 

Jeg skal på en eller anden måde finde vægten af dette stof, og så dividere det vægten af pillen 0,200 gram,  og så gange med 100%, men hvordan gør jeg det ? jeg ved at vægten af jern(ii)ioner er 0,038 gram,  hvis det kan bruges :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. september 2014 af mathon

M(FeSO4 * 7H2O) = 278,05 g/mol

stofmængdeforhold
                                           Fe2+ :  Cr2O72- =  6 : 1

titreringsberegningen
giver
                      n(FeSO4*7H2O) = n(Fe2+) = 6·(Cr2O72-) = 6·(0,01151 L)·(0,0100 mol/L) = 0,0006906 mol

                      m(FeSO4*7H2O) = n·M = (0,0006906 mol)·(278,05 g/mol) = 0,192 g

       


Svar #2
09. september 2014 af ehhm (Slettet)

Hvorfor er  stofmængden af FeSO4*7H2O) lig med stofmængden af Fe2+ ? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. september 2014 af mathon

Hvert eneste Fe2+ kommer fra netop 1 molekyle FeSO4*7H2O.


Svar #4
09. september 2014 af ehhm (Slettet)

Mange tak :) 


Skriv et svar til: Titrering beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.