Kemi

Beregning af aktiveringenergi

14. september 2014 af ehhm (Slettet) - Niveau: B-niveau

CH3COOC2H5(aq)+H^+(aq)  --> CH3COOH(aq) + C2H5OH(aq)

Hastighedsudtrykket=k*[CH3COOC2H5]*[H^+]

Ved 25 C er k=4,51*10^-5 og ved 35 C er K= 1,09*10^-4 M^-1s^-1

Hvad er aktiveringsenergien ?

Jeg tror det har noget at gøre med Arrhenius man kan ikke lige gennemskue hvordan


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af LubDub (Slettet)

Det har netop noget med Arrhenius' ligning at gøre

        k = A•e-Ea / R•T

        ln(k) = ln(A•e-Ea / R•T) = ln(A) • (- Ea / R•T)

Heraf

        ln(k1) = ln(A) • (- Ea / R•T1)
        ln(k2) = ln(A) • (- Ea / R•T2)
 

Isoler selv Ea  (to ligninger med to ubekendte)
    


Svar #2
14. september 2014 af ehhm (Slettet)

Hvordan gøres dette ? har prøvet med cas, men virker ikke for mig :/ Jeg kender R,  T1, T2, K2 og K1, men lad os nu sige, at jeg formår at isolere E_a, hvad så ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. september 2014 af mathon

           \ln(k_2)=-\frac{E_a}{R}\cdot \frac{1}{T_2}+\ln(A)

           \ln(k_1)=-\frac{E_a}{R}\cdot \frac{1}{T_1}+\ln(A)                      som ved subtraktion
giver
           \ln(k_2)-\ln(k_1)=-\frac{E_a}{R}\cdot \left (\frac{1}{T_2}-\frac{1}{T_1} \right )=-\frac{E_a}{R}\cdot \left (\frac{T_1-T_2}{T_1\cdot T_2} \right )

           -\ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )=\frac{E_a}{R}\cdot \left (\frac{T_1-T_2}{T_1\cdot T_2} \right )

           E_a=\frac{T_1\cdot T_2}{T_1-T_2}\cdot R\cdot \ln\left ( \frac{k_1}{k_2} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2014 af LubDub (Slettet)

ej ... undskyld

#1

     ln(k) = - ( Ea / (RT)) + ln(A)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2014 af mathon

eventuelt

                      E_a=\frac{T_2\cdot T_1}{T_2-T_1}\cdot R\cdot \ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )


Skriv et svar til: Beregning af aktiveringenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.