Matematik
Kompleks funktion, holomofi og konv. radius for taylorrækken.
Se filen.
a) Da 1 + z + z2 = 0 ⇔ z = (-1±√(3) i) / 2, så er f holomorf i Ω = C\{ (-1±√(3) i) / 2 }.
b) Det vil tage tid til at bestemme en taylorrække for f og derefter finde dens konvergensradius. I min bog står der oversat til dansk: Antag G er åben og ikke hele C. Lad a ∈ G. Radius i den største
åbne cirkelskive K(a, ρ) indeholdt i G er givet ved ρ = inf{ |z - a| : z ∈ C\G}.
Kunne det ikke være, at jeg skal bestemme ρ = inf{ |z - a| : z ∈ C\G}? Hvordan da?
c) Det vil tage tid til at bestemme et general udtryk for f(k)(z) således at jeg kan bestemme ak = (1-k)/k! + ak-3 for k≥ 3. Hvad gør jeg?
Svar #1
23. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
Funktionen f(z) = (ez - 1) / (1 + z + z2) har poler i z = -1 ±i·√3 . Du kan jo overveje, hvad afstanden er mellem a og hver af de to poler. Konvergensradius kan ikke være større end den afstand.
Du må kunne bruge relationen
(1 + z + z2)·f(z) = ez - 1
som en genvej til at bestemme Taylorrækken for f(z).
Svar #2
23. september 2014 af peter lind
a) Taylorrækken eksisterer i hele det område hvor den er holomorf. Brug dette samt svaret i a) til at finde konvergensradius
b) Foretag en taylorrækkeudvikling af tælleren og lad nævneren stå. Opskriv rækkeudviklingen med parametre som a0, a1 o.s.v. Ganger du det med nævneren får du en polynomiumsligning, hvor du kan bruge at for at de skal være ens skal koefficienterne være ens altså
z+z2/2!+z3/3! ...(a0+a1z+a2z2 +... )(1+z+z2)
Svar #3
24. september 2014 af Whut (Slettet)
#1, #2.
OK. Jeg tænkte på, at da K(a, r)⊂ Ω, hvor K(a, r) er et åbent område for en disk med centrum a og radius r. Det vil sige, at | z - a | < r. Da polerne ligger udenfor denne åbne disk, dvs. det ligger i | z - a | ≤ r. Det kan vi jo sige, at man har | (1/2) - (-1 ±i·√3) | = √(7)/2 som en radius. Eller?
Jeg kan ikke se det som en genvej. Hvis f(z)·g(z) = ez - 1, hvor g(z) = 1 + z + z2 har man
f '(z)g(z) + f(z)g '(z) = ez (diff. 1 gange)
f ''(z)g(z) + 2f '(z)g '(z) + f(z)g ''(z) = ez (diff. 2 gange)
f(3)(z)g(z) + 3{f(2)z(z)g '(z) + f '(z)g(2)(z)} + f(z)g(3)(z) = ez (diff 3. gange)
g(n)(z) = 0 for n≥ 3. Hvad så?
Svar #4
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#3
Ja, konvergensradius er netop ρ = |(1/2) - (-1 ±i√3)| = √((3/2)2 + 3) = (√21)/2 .
Læs også Peter Linds forklaring i #2 under b) .
Sætter man f(w) = ∑∞n=0 anwn og ew -1 = ∑∞n=0 bnwn hvor w = z - (1/2) , har man
(1 + (w+1/2) + (w+1/2)2) · ∑∞n=0 anwn = ∑∞n=0 bnwn
og man kan da bestemme koefficienterne an ved koefficienterne bn .
Svar #5
24. september 2014 af Whut (Slettet)
#4
Ok. Hvis man ved, at exp(z) = Σ∞n=0 zn/n! så er
ez - 1 = Σ∞n=0 zn/n! - 1 = Σ∞n=1 zn/n! = Σ∞n=1 (w + 1/2)n/n!.
Jeg har svært ved at bestemme koefficieterne an således at
(1 + (w + 1/2) + (w + 1/2)2) ·∑∞n=0 anwn = ∑∞n=1 (w + 1/2)n/n!
Forresten, du skrev ew - 1. Skulle der ikke så ew + 1/2 - 1? Hvis nej, hvorfor så?
Svar #6
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#5
Man har vel egentlig, at
ez - 1 = ew+1/2 -1 = (√e)·ew - 1 = (√e)·Σ∞n=0 wn/n! - 1
så
((7/4) + 2w + w2) · ∑∞n=0 anwn = (√e)·Σ∞n=0 wn/n! - 1
Heraf får man
(7/4)·a0 = (√e) - 1
(7/4)·a1 + 2·a0 = (√e)/1!
(7/4)·an + 2·an-1 + an-2 = (√e)/n! , n ≥ 2 .
Svar #7
24. september 2014 af Whut (Slettet)
#6
Jeg forstår ærligt ikke hvordan eller hvorfor du har lavet de tre sidste ligninger. Hvis man sætter n = 0, får man ((7/4) + 2w + w2) ·a0 = √e
Svar #8
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#7
Du skal samle led af samme potens. Produktet ((7/4) + 2w + w2) · ∑∞n=0 anwn resulterer i 3 rækker, der potensvis starter ved n = 0 , n = 1, og n = 2. For hver potens i w skal der være overensstemmelse i koefficienterne på hver side. Man har
((7/4) + 2w + w2) · ∑∞n=0 anwn = (7/4)·∑∞n=0 anwn + 2·∑∞n=0 anwn+1 + ∑∞n=0 anwn+2
= (7/4)·∑∞n=0 anwn + ∑∞n=1 2·an-1wn + ∑∞n=2 an-2wn
= (√e) - 1 + Σ∞n=1 (√e)·wn/n! .
Nu skulle du være i stand til at aflæse ligningerne i #6.
Svar #9
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
Det ovennævnte #4, #6, #8 var for Taylorrækken udviklet fra a = 1/2 .
I det vedlagte spm (b) skal man udvikle Taylorrækken ud fra a = 0. Her har man så
(1 + z + z2) · ∑∞n=0 anzn = Σ∞n=1 zn/n!
hvoraf man aflæser
a0 = 0
a1 + a0 = 1/1! , dvs a1 = 1
an + an-1 + an-2 = 1/n! , n ≥ 2 .
Af den sidste formel følger, at
a2 = 1/2! - a1 = -1/2
Man kan så vise rekursionsformlen ak = (1-k)/k! + ak-3 for k ≥ 3 ved induktion efter k.
Svar #10
24. september 2014 af Whut (Slettet)
#8
Jeg er med nu. Man får
a0 = (4/7)(√e - 1),
a1 = -(4/7)(2a0 - √e) = -(4/49)(√e - 8), og
a2 = (4/7)((√e)/2! - (2·a1 + a0)) = (18/343)(√e - 8).
Når man opstiller det generelt, har man an = (4/7)((√e/n!) - (2an-1 + an-2)) for n≥ 2. Nu ved jeg ikke hvordan man opstiller det i en række. Er det så
f(w) = (4/7)[ Σn≥0(√e/n!) - Σn≥12an-1 - Σn≥2an-2 ]? Det lyder ret absurd.
Svar #11
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#10
Nej, man har jo
f(z) = ∑∞n=0 an(z - 1/2)n
hvor rækkens koefficienter an er bestemt ved rekursionsformlerne ovenfor.
Svar #12
24. september 2014 af Whut (Slettet)
#11
Jeg ved ikke hvordan man bestemmer et udtryk for an til taylorrækken for f(z), når den indeholder an-1 og an-2.
Svar #13
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#12
Pointen er, at koefficienterne kan beregnes rekursivt som vist i #6.
Svar #14
24. september 2014 af Whut (Slettet)
OK. Mange tak for hjælpen. Nu skal vi vise det ved induktion til opgave b.
Ved k = 3, har vi a3 = -2/3! + a0 , og da (#9)
an + an-1 + an-2 = 1/n! , n ≥ 2, så er a3 + a2 + a1 = a3 + (-1/2) + 1 = 1/3! ⇒ a3 = 1/3! - 1/2 = -1/3.
Derved fås a3 = -2/3! + 0 = -1/3, hvilket passer.
Antag så, at k = 3 er sandt, så er k ≥ 3, dvs. k = n + 1 for n ≥ 2, også sandt. Før jeg fortsætter med at vise det, er det korrekt forklaret?
Svar #15
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#14
Ja, du har vist, at udsagnet passer for k = 3. Antag nu, at det er sandt for en værdi af k ≥ 3 , og vis, at så er det også sandt for k+1 .
Svar #16
24. september 2014 af Whut (Slettet)
Antager, at k = 3 er sandt, så kan man af dette også sige, at k + 1 er sandt. Altså er
ak+1 = (1-(k + 1))/(k + 1)! + ak-2 = 1/(k + 1)! + 1/k! + ak-2 for k + 1 ≥ 3 (*)
Da an + an-1 + an-2 = 1/n! ⇒ an-1 = 1/n! - an - an-1 for n ≥ 2, giver (*)
ak+1 = 1/(k + 1)! - ak - ak-1,
hvilket passer, når man sætter n = k + 1, således at det stemmer overens med
an + an-1 + an-2 = 1/n! ⇒ an = 1/n! - an-1 - an-2.
Korrekt? Tænker på, hvad det er bedst måde at vise på i rækkefølgen.
Svar #17
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#16
Hvordan har du udregnet højresiden i
ak+1 = (1-(k + 1))/(k + 1)! + ak-2 = 1/(k + 1)! + 1/k! + ak-2
?
Man kan vise udtrykket uden at benytte induktion. Man har af definitionen, at
ak + ak-1 + ak-2 = 1/(k+1)!
og
ak+1 + ak + ak-1 = 1/(k+2)!
Deraf følger, at
ak+1 - ak-2 = 1/(k+2)! - 1/(k+1)! = (1 - (k+2))/(k+2)!
hvilket er udtrykket for k+1 .
Svar #18
24. september 2014 af Whut (Slettet)
#17
Det er en fortegnsfejl. Der skulle stå
(1 - (k + 1))/(k + 1)! = 1 /(k + 1)! - (k + 1)/(k + 1)! = 1/(k + 1)! - 1/k!, så får man
ak+1 = 1/(k + 1)! - 1/k! + ak-2 = 1/(k + 1)! - 1/k! + 1/k! - ak - ak-1
= 1/(k + 1)! - ak - ak-1, hvilket er passende, når man sætter n = k + 1, dvs.
an = 1/n! - an-1 - an-2 for n ≥ 2.
Skriv et svar til: Kompleks funktion, holomofi og konv. radius for taylorrækken.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
