Matematik

En cirkel har ligningen: (x-1)^2+(y+2)^2=25?

27. september 2014 af Ib2012 (Slettet) - Niveau: A-niveau

a) Beregn skæringspunktet for de to rette linjer der er tangenter til cirklen i de to punkter (4,y)?

b) Beregn arealet af den figur, der er afgrænset af de to tangenter og cirklen.

Hint: Benyt evt. formlen for et cirkeludsnit eller cirkelafsnit. En skitse vil være til stor hjælp.

</o:p>

Forstår ikke helt hvordan jeg skal løse disse 2 opgaver, plz hjælp mig...

</o:p>

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2014 af Heptan

Hvad er koordinatsættet for de to punkter?


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2014 af mathon

(4,2) og (4,-6)

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2014 af mathon

tangentligning i (4,2):
 
              (4-1)(x-1) + (2+2)(y+2) - 25 = 0

tangentligning i (4,-6):
 
              (4-1)(x-1) + (-6+2)(y+2) - 25 = 0


Svar #4
27. september 2014 af Ib2012 (Slettet)

Hvilken formel bruger du til at finde tangentligningen for de 2 punkter?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2014 af Heptan

(x-1)^2+(y+2)^2=25

\Leftrightarrow x^2+1-2x+y^2+4+4y=25

\Leftrightarrow x^2-2x+y^2+4y-20=0

Indsæt x = 4:

\Leftrightarrow 4^2-2\cdot4+y^2+4y-20=0

\Leftrightarrow y^2+4y-12=0

y=\frac{-4+\sqrt{4^2-4\cdot 1\cdot (-12)}}{2\cdot 1}=\frac{-4+8}{2}=2

\vee y=\frac{-4-8}{2}=-6


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2014 af Heptan

Tangentligningen eller linjens ligning er givet ved

a(x-x_0)+b(y-y_0)=0

I eksemplet vil det altså sige: (for første punkt: P(4, -6))

a(x-4)+b(y+6)=0

hvor a og b er koordinaterne for normalvektoren. Disse bestemmes:

\vec{n}=\vec{PC}=\binom{1-4}{-2-(-6)}=\binom{-3}{4}

Heraf følger altså at ligningen for linjen der går gennem punktet P bliver:

-3(x-4)+4(y+6)=0

\Leftrightarrow -3x+12+4y+24=0

\Leftrightarrow y= \frac{3}{4} x- 9

Dette gøres så også for det andet punkt Q(4, 2).

De to tangentligninger sættes lig hinanden, og der løses for x. Ved denne x-værdi er der et skæringspunkt mellem de to linjer. y-værdien kan let findes derefter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også gå mere geometrisk frem. Cirklen har centrum i C(1;-2) og har radius r = 5 .

De to punkter (4;±y) på cirklen, der har x-koordinaten 4 definerer en korde i cirklen i afstanden (4-1) = 3 fra cirklens centrum. Skæringspunktet for de to tangenter til cirklen ligger på kordens midtnormal, der også går gennem cirklens centrum. Korden afskærer sammen med de to radier til tangenternes røringspunkter en ligebenet trekant, som kordens midtnormal deler i to retvinklede trekanter med kateterne 3 og 4 og hypotenusen 5 . Tangenterne danner sammen med radierne til røringspunkterne en firkant, som kordens midtnormal deler i to kongruente retvinklede trekanter, der er ensvinklede med den retvinklede (3,4,5)-trekant, og hvis hypotenuse er lig med afstanden fra cirklens centrum til tangenternes skæringspunkt. Da højden i en af disse større retvinklede trekanter er lig med 4, kan afstanden s fra cirklens centrum til tangenternes skæringspunkt findes af den kendte sætning, at højden på hypotenusen i en retvinklet trekant er mellemproportional mellem de stykker, hvori den deler hypotenusen, dvs.

        3 / 4 = 4 / (s - 3)

        s = 3 + (16/3) = 25/3 .

Da kordens midtnormal er parallel med koordinatsystemets x-akse og går gennem cirklens centrum C(1;-2), findes koordinatsættet for tangenternes skæringspunkt da til

        T(1 + s ; -2) = T(9 1/3 ; -2) .


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det søgte areal i b) findes nu som arealet af 2 gange arealet af en retvinklet trekant med højden 4 og hypotenusen s = 25/3 , hvorfra der trækkes arealet af et cirkeludsnit (cirkelsektor) for en cirkel med radius r = 5 og korde k = 2·4 = 8 . Man har da

        A = 2·(1/2)·4·(25/3) - π·52·2·Arcsin(8/(2·5))/(2·π)

            = 100/3 - 25·Arcsin(0,8)

             ≈ 10,15


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2014 af mathon

#4
Hvilken formel bruger du til at finde tangentligningen for de 2 punkter?

for cirklen

                                          (x - a)·(x - a) + (y - b)·(y - b) = r2
er tangenten i (xo,yo)

                                          (xo - a)·(x - a) + (yo - b)·(y - b) = r2


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. september 2014 af mathon

i anvendelse

for cirklen

                                          (x - 1)·(x - 1) + (y + 2)·(y + 2) = 25
er tangenten i (4,2)

                                          (4 - 1)·(x - 1) + (2 + 2)·(y + 2) = 25

                                           3x + 4y = 20

er tangenten i (4,-6)

                                          (4 - 1)·(x - 1) + (-6 + 2)·(y + 2) = 25

                                           3x - 4y = 36

med tangentskæring
i
                                          \left ( \frac{28}{3};-2 \right )


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. september 2014 af mathon

skæringsberegning:
                                           3x + 4y = 20
                                           3x - 4y = 36              som ved addition 
giver
                                           6x = 56
                                           x=\tfrac{28}{3}                    som indsat i   3x - 4y = 36
giver
                                           3·\tfrac{28}{3} - 4y = 36

                                           28 - 36 = 4y
                                           7 - 9 = y
                                           y = -2

dvs tangentskæringspunktet
                                                 \left ( \frac{28}{3};-2 \right )
                                     


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. september 2014 af mathon

eller for
                   (x-a)^2+(y-b)^2=r^2             differentieret mht x

                   2(x-a)+2(y-b)\cdot \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=0

                   \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=-\frac{x-a}{y-b}

som for
                    \begin{array}{|c|c|c|c|} a & b & x&y \\ \hline 1&-2&4&2\\ \end{array}

giver
                                      \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=-\frac{4-1}{-6+2}=\frac{3}{4}

med tangentligningen
                                       y=\frac{3}{4}x+b

                                       -6=\frac{3}{4}\cdot 4+b

                                        b=-9

                                       y=\frac{3}{4}x-9

identisk med
                                       3x-4y=36

.

som for
                    \begin{array}{|c|c|c|c|} a & b & x&y \\ \hline 1&-2&4&-6\\ \end{array}

giver
                                      \frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=-\frac{4-1}{2+2}=-\frac{3}{4}

med tangentligningen
                                       y=-\frac{3}{4}x+b

                                       2=-\frac{3}{4}\cdot 4+b

                                        b=5

                                       y=-\frac{3}{4}x+5

identisk med
                                       3x+4y=20
                                      
                                      
               


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. september 2014 af Soeffi

Tegning af cirkel og tangenter vedlagt. Det bemærkes at en cirkel med formlen 

(x-1)^{2}+(y+2)^{2}=25

har centrum i (1, -2) og radius 5.

2) Arealet af det skraverede område kan findes som arealet af drage-firkanten minus arealet af cirkel-afsnittet ("lagkagestykket").

Firkanten har arealet |AD|·|CB| = 4·(25/3) = 100/3 = 33,33

Cirkelafsnittet har arealet: (arealet af cirklen)·(størrelsen af afsnittets vinkel i forhold til 360º) = (π·r2)·(2·αrad/2π) = r2·α. tan(α) = 4/3 => α = 0,93. Dvs. areal af cirkelafsnit = 25·0,93 = 23,25

Areal af område = 33,33 - 23,25 = 10,08//

Vedhæftet fil:cirkel-tangent.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

α = 0,93 er kun en tilnærmet værdi, som ikke bør benyttes afrundet i mellemregningerne. En mere præcis værdi for arealet til 2 dec. er givet ovenfor i #8. Det bemærkes her, at Arcsin(8/10) = Arcsin(4/5) = Arctan(4/3) .


Skriv et svar til: En cirkel har ligningen: (x-1)^2+(y+2)^2=25?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.