Matematik

Mindste afstand

05. oktober 2014 af caco52 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Skal finde mindste afstand mellem linien y=(4/45)*x+31 og kurven y=.0005*x i tredje - .0333*x i anden + .522*x + 28


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2014 af LeonhardEuler

Skab/opstil en funktion, der beskriver distancen mellem de to funktioner og minimer den.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2014 af LeonhardEuler

Først og fremmest kan du prøve og beregne om de har nogle skæringspunkter, for det vil netop være det mindste distance mellem disse to funktioner.

Svar #3
05. oktober 2014 af caco52 (Slettet)

Jeg har differentieret kurven og sat dette lig 4/45. Dette giver en andengradsligning med løsning x=8.9375. Tilbage bliver en trekant hvor jeg kun kender een side og kan ikke lige se hvordan jeg finder en vinkel i denne trekant !?


Svar #4
05. oktober 2014 af caco52 (Slettet)

De skærer ikke hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2014 af LeonhardEuler

Kald linjen for f(x)
Kald kurven for g(x)
Distancen mellem disse bliver en distancefunktion d(x) = I f(x) - g(x) I
Minimér denne nye funktion

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2014 af LeonhardEuler

#3
Du gør det mere besværligt end det er.

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2014 af LeonhardEuler

Et andet spørgsmål: er det den lodrette eller vandrette afstand/distance, som du søger?

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis der er givet graferne for de to funktioner f(x) og g(x) og man søger den mindste afstand mellem to punkter på de to grafer, skal man finde minimum for funktionen

        D(x1,x2) = (x1 - x2)2 + (f(x1) - g(x2))2

dvs. man skal finde stationære punkter for funktionen D(x1,x2) . Man skal altså løse ligningssystemet

        ∂D/∂x1 = 2·(x1 - x2) + 2·(f(x1) - g(x2)) · f '(x1) = 0

        ∂D/∂x2 = -2·(x1 - x2) - 2·(f(x1) - g(x2)) · g '(x2) = 0

Her er f(x1) den lineære funktion, mens g(x2) er 3.-gradspolynomiet.

Hvis de to grafer ikke skærer hinanden, finder man som en konsekvens, at

         f '(x1) = g '(x2) .

Man skal altså løse ligningen

        3·0,0005·x2 - 2·0,0333·x + 0,522 = 4/45


Svar #9
05. oktober 2014 af caco52 (Slettet)

Jeg søger den vinkelrette afstand i det punkt på 3 gradspolinomiet - hvor denne differentieret har den samme hældning som linien 4/45


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er jo netop fremgangsmåden der er vist i #8.

2.-gradsligningen sidst i #8 giver så to mulige punkter på grafen for 3.-gradspolynomiet, og man kan så let beregne afstanden fra hvert af disse to punkter til den rette linie.


Svar #11
05. oktober 2014 af caco52 (Slettet)

Løsningen er x = 8.9375. Dette giver for 3 gradspolinomiet en værdi på y = 30.362. For linien giver det y = 31.794. Disse to punkter ligger over hinanden og altså en afstand på 1.432. De 1.432 er hypotenusen i en retvinklet trekant. Jeg kender ikke andet i trekanten. Mangler den vinkelrette afstand til linien


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Afstanden fra et punkt P(x0,y0) til en linie med ligningen ax + by + c = 0 findes ved at benytte punkt-linie-afstandsformlen:

        d = |ax0 + by0 + c| / √(a2 + b2) .

2.-gradsligningen sidst i #8 er en ligning til bestemmelse af x-koordinaterne for de punkter på grafen for g(x) (3.-gradspolynomiet), hvor grafen har en tangent parallel med den rette linie. De to løsninger er

        x = 36,48633   og     x = 7,913669       med tilhørende y-værdier
      g(x) = 27,00142        g(x) = 30,29329 .

For hvert af disse punkter beregner man afstanden d til linien med ligningen 4x -45y + 31·45 = 0 , dvs

       d = 7,21337     og      d = 1,404614

og man konkluderer, at den mindste afstand er   d = 1,404614 .


Svar #13
05. oktober 2014 af caco52 (Slettet)

I aftandsformlen er a=4/45 b=1 c=31. Hvad er x0 og y0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

(x0,y0) er et af de to punkter   (x , g(x)) , hvor x = 36,48633 eller x = 7,913669 .

I afstandsformlen er a = 4/45 , b = -1 og c = 31.


Svar #15
05. oktober 2014 af caco52 (Slettet)

Når jeg løser 2 gradsligningen får jeg x = 8.9375. Hvordan fik du 7.913669 ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det fik jeg ved at løse 2.-gradsligningen i #8.


Svar #17
05. oktober 2014 af caco52 (Slettet)

Ups en regnefejl - her. Tiøren er faldet....Takker for hjælpen i det spørgsmål


Skriv et svar til: Mindste afstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.