Kemi

Bestemmelse af opløselighedsprodukt ud fra celle potentiale

08. oktober 2014 af sejereje91 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa!
Jeg sidder med følgende opgave:

Celle potientalet for Ag|AgI(s)|AgI(aq)|Ag er 0,9509 V ved 25 grader celsius.

Bestem

(i) Opløselighedsproduktet af AgI

(ii) dets opløselighed

ydermere skal jeg antage at aktivitetskoefficienterne for Ag og I er 1.

Jeg er helt på bar bund hvad jeg skal gøre når jeg kun får opgivet cellepotentialet samt temperaturen..

Nogle der kan give mig et hint?

God aften til jer!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2014 af Heptan

Er du sikker på at der ikke er tale om

Ag|AgI(s)||AgI(aq)|Ag 

??

Det er da mærkeligt at skrive Ag to gange ... og hvilken fase er Ag i? Går ud fra det er Ag(s).

Og er der tale om standardbetingelser?? Hvis nej, synes opgaven lidt håbløs, det kan jeg give dig ret i.

Man kunne jo snyde, og slå \Delta _r G^o op i databogen, men det er vel ikke pointen med opgaven. Man kan også gøre det besværligt for sig selv, og slå reduktionspotentialerne op.

Hvis der er tale om standard betingelser, er opgaven dog nem


Svar #2
09. oktober 2014 af sejereje91 (Slettet)

Jeg har skrevet opgaven som den står i bogen.
Det er tilladt at lave nogle antagelser, men synes det er meget uoverskueligt over hvilke jeg må lave, som er realistiske.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2014 af Heptan

Hvis der er tale om reaktionen

Ag+ + I- --> AgI

kan man jo regne på den modsatte reaktion, som netop er opløsningen af AgI:

AgI --> Ag+ + I-

Dvs. celle potentialet får modsat fortegn: -0,9509

Hvis vi så antager at der er tale om standard betingelser, så kan vi beregne ligevægtskonstanten K:

\newline \Delta_rG^o=-RT\ln K \newline \newline \Delta_rG^o=-zFE_{celle}^o \newline \newline -8,3145 \cdot 298,15 \cdot \ln K=-1 \cdot 96485\cdot (-0,9509) \newline \newline K=8,45\cdot 10^{-17}

Tabelværdi: Ko = 8,52 * 10-17


Skriv et svar til: Bestemmelse af opløselighedsprodukt ud fra celle potentiale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.