Kemi

HASTER!! Beregn koncentrationen af sølv(I)ioner

09. oktober 2014 af pingvin44 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen!

Jeg har fået en opgave, der lyder:

Sølv(I)ioner og cyanid danner komplekset dicyanoargentat(I)ion, Ag(CN)2-:

Ag+(aq)+2CN-(aq) ? Ag(CN)2-(aq)            K=1,0*10^20 M^-2

1) beregn koncentrationen af sølv(I)ioner, [Ag+], i en opløsning, der laves ved at opløse 1 g sølv(I)nitrat og 10 g kaliumcyanid (KCN) i så meget vand, at opløsningen fylder præcis 1L.

2) Hvor mange sølv(I)ioner findes der pr. liter?

Jeg har fremgangsmåden fra en anden tråd:

Først bestemmes udgangsstofmængderne af Ag+ og CN-:

n(Ag+) = m(AgNO3) / M(AgNO3) = 1g / 169,91 g/mol = 5,89*10-3 mol

n(CN-) = m(KCN) / M(KCN) = 10g / 65,12 g/mol = 0,154 mol

Disse omregnes til concentrationer (meget let da V=1l)

c(Ag+) = 5,89*10-3 mol/l

c(CN-) = 0,154 mol/l

Så ses på reaktionsligningen

Ag+ + 2CN- -> Ag(CN)2-

Når ligevægten indfinder sig vil stoffernes koncentrationer være (hvor X er forskydningen som følge af reaktionen):

[Ag+] = 5,89*10-3 - X

[CN-] = 0,154 - 2X

[Ag(CN)2-] = X

****Hvis disse udtryk skrives ind i udtrykket for ligevægtskontanten [Ag(CN)2-]/([Ag+]*[CN-]2) = 1,0*1020 fås en andengradsligning hvor den ene rod fører til negative koncentrationer, den anden rod giver mening og er den du skal bruge.****

Sæt den fundne forskydning X ind i [Ag+] ovenfor og du har din løsning til a)

Gang advogadroskonstant NA (og 1l) på tallet fra a) og du har svaret til b)

Jeg finder bare ikke nogen værdi for x, der giver nogen som helst mening! Hvad går der galt??


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2014 af mathon

    n(Ag+) = n(AgNO3) = (1 g) / (169,89 g/mol) = 0,005886 mol
    [Ag+] = (0,005886 mol) / (1,000 L) = 0,005886 M

    n(KCN) = n(CN-) = (10 g) / (65,11 g/mol) = 0,1536 mol
    [CN-] = (0,1536 mol) / (1,000 L) = 0,1536 M

                         Ag+ (aq)   +   2 CN- (aq)    --->    Ag(CN)2- (aq)
.

                                \frac{\left [ Ag(CN){_{2}}^{-} \right ]}{\left [ Ag^+ \right ]\cdot \left [ CN^{-} \right ]^2}=10^{20}\; M^{-2}

                  


Svar #2
09. oktober 2014 af pingvin44 (Slettet)

Så jeg skal ikke indsætte

0,005585-x  og  0,1536-2*x

i reaktionsbrøken?


Svar #3
09. oktober 2014 af pingvin44 (Slettet)

Og hvordan ved jeg, hvad [Ag(CN)2-] er??


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2014 af mathon

2)

   Ag+:
                   N/V = c · NA  =  (0,005886 mol/L) · (6,02214•1023 mol-1)  =  3,54473·1021 L-1


Svar #5
09. oktober 2014 af pingvin44 (Slettet)

#4 

Jeg er slet ikke med på, hvad det er du har skrevet der? 

Hvor kommer de 6,02214•1023 mol-1 fra??


Svar #6
09. oktober 2014 af pingvin44 (Slettet)

Jeg er fuldstændig lost og kan snart ikke tænke mere i dag..

Så vil du måske være så ekstraordinært rar at forklare lidt med ord? 

Jeg har på fornemmelsen, at jeg er tæt på at forstå det...


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2014 af Heptan

Hvis der med sølv(I)ioner menes Ag+(aq), så skal du gøre præcis som du har skrevet i #0.

Hvad der er mærkeligt er, at man ikke får noget godt resultat for x ...


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. oktober 2014 af Soeffi

Jeg antager, at der tales om ligevægtskoncentration af Ag+ og ikke startkoncentrationen. Du behøver ikke andengradsligningen. Hvis ligevægtsudtrykket skal give 1020 M-2 må x være tæt på 0,00589 M. Dette kaldes at lave en approksimation, som kontrolleres ved at sætte de fundne koncentrationer ind i ligevægtsudtrykket til sidst.

Dvs. man får

[Ag(CN)2-] = 0,00589 M

[Ag+] ≈ 0 M

[CN-] = 0,154 M - 2·0,00589 M = 0,142 M

Man får for [Ag+] med denne approksimation:

\frac{0,00589M}{[Ag^{+}]\cdot (0,14222M)^{2}}=10^{20}M^{-2}\Rightarrow

[Ag^{+}]=\frac{0,00589}{10^{20} \cdot 0,02022}M=3\cdot 10^{-21}M

Resultatet ses at stemme med antagelsen om at koncentrationen er tæt på nul.

Antallet af Ag(I)-ioner er Advogadros tal gange koncentrationen:

Antal Ag^{+}=3\cdot 10^{-21}M\cdot 6,023\cdot 10^{23}M^{-1} =1807\; ioner


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2014 af mathon

3)
         CN-  er i overskud.

                                \frac{ x}{\left ( 0,005886-x \right )\cdot (0,1536-2x)^2}=10^{20} \; \; \; \; \; \; 0<x<0,005886

                                                 x=0,00588599999

[Ag+] = 5,89*10-3 - x ≈ 0

[CN-] = 0,154 - 2x = 0,1422 M

[Ag(CN)2]- = x = 0,005886 M


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. oktober 2014 af Soeffi

En detalje, som jeg glemte: ligevægtskonstanten er opgivet med en decimal: 1,0·1020 M-2, dvs. at [Ag+] skal også opgives med mindst en decimal. Den bliver derfor mere korrekt 2,9·10-21 M.


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. oktober 2014 af Heptan

#9

Når jeg løser den ligning du har skrevet får jeg 

x = 0,005886000016103967

?? 


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

(På opfordring)

For ligningen i #9 har vi

        (0,005886 - x) · (0,1536 - 2x)2 = x·10-20

hvor man er interesseret i løsningen tæt ved x = 0,005886 . Den kan løses med numerisk stabilitet ved iteration, idet man finder

        xj+1 = 0,005886 - xj·10-20/(0,1536 - 2xj)2 .

Starter man med x1 = 0,005886, ser man, at korrektionen til 0,005886 for at finde x2 er -0,2926·10-20 , dvs. med almindelig PC- og lommeregnernøjagtighed kan vi ikke se forskel på x1 = 0,005886 og de itererede værdier. Med den givne nøjagtighed må man derfor stille sig tilfreds med, at x = 0.005886 - 0,29·10-20 .

Hvis værdien af de definerende konstanter 0,005886 og 0,1536 er lidt forskellige fra disse værdier, vil løsningen ændres tilsvarende; dog vil korrektionsleddet -0,29·10-20 ikke ændres mærkbart.


Brugbart svar (1)

Svar #13
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen

        (0,005886 - x) · (0,1536 - 2x)2 = x·10-20

er en 3.-gradsligning og den har i princippet 3 rødder. Hvis man formulerer den direkte som i #9

        x / ((0,005886 - x) · (0,1536 - 2x)2) = 1020

og overgiver den uden ændringer til et CAS-værktøj, er det ikke sikkert, at rødderne bliver bestemt med optimal nøjagtighed. Med omskrivningen

        (0,005886 - x) · (0,1536 - 2x)2 = x·10-20

kan vi se, at hvis rødderne er numerisk af størrelsesordenen 1, er højresiden praktisk taget 0, og nulreglen giver umiddelbart anledning til at aflæse rødderne x1 = 0,005886 og x2 = x3 = 0,1536/2 = 0,0768 . Iterationen omtalt i #12 tillod os at polere roden tæt ved 0,005886 til x1 = 0,005886 - 0,29·10-20 .

Hvis vi i stedet er interesseret i roden/rødderne omkring 0,1536/2, kan vi finde dem ved iterationen

        (0,1536 - 2xj+1)2 = xj·10-20/(0,005886 - xj)

hvor igen korrektionen på højre side er numerisk meget lille. Dog bemærker vi her, at da |x1| ≈ 0,0768 er korrektionen på højre side ikke nødvendigvis et positivt reelt tal, og vi får i stedet de polerede komplekse rødder

        xj+1 = 0,0768 ± i·10-10 · √(xj/(xj-0,005886))

dvs.

        x = 0,0768 ± 0,52·10-10·i .

Man kan her forestille sig, at et CAS-værktøj, der forventer en reel rod, kan have vanskeligheder ved at bestemme de meget små imaginærdele.


Brugbart svar (1)

Svar #14
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vi kan sammenfatte de numeriske resultater således:

Ligningen

        (a - x) · (b - 2x)2 = x·10-20 , hvor 0 < a < b < 1 , b > 2a ,

har én reel og to komplekse rødder, hvor den reelle rod med god tilnærmelse er

        x1 = a - (a/(b - 2a)2)·10-20

og de to komplekse rødder er hinandens kompleks konjugerede

        x2,3 = b/2 ± i·(1/2)·10-10·√(b/(b - 2a))


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vi kan polere de komplekse rødder i #14 lidt mere nøjagtigt ved at benytte, at polynomiet har reelle rødder, og at vi kan bestemme den reelle rod x1 med meget stor nøjagtighed.

Ganger vi ligningen

        (a - x) · (b - 2x)2 = x·10-20

ud finder vi

        4x3 - 4(a+b)·x2 + (4b+b2 + 10-20)x - ab2 = 0

og udnytter vi, at x = x1 er en reel rod, har vi da, at polynomiet på venstre side også kan skrives

        (4x2 + Ax + B)·(x - x1) = 4x3 + (A-4x1)·x2 + (B-Ax1)·x - Bx1 .

Ved sammenligning aflæser man, at

        A = 4·(x1 - a - b)     og   B = ab2/x1 .

Benytter vi den særdeles gode polering for den reelle rod x1 = a - (a/(b - 2a)2)·10-20 , får vi

        A = -4·(b + (a/(b - 2a)2)·10-20 )   og   B = b2 / (1 - 10-20/(b-2a)2) .

2.-gradspolynomiet   4x2 + Ax + B, som blev faktoriseret ud ovenfor, har diskriminanten

        d = A2 - 16B ≈ 16·[ b2 + 2ab·10-20/(b-2a)2 -b2·(1 + 10-20/(b-2a)2) ]

                            = 16·(2ab-b2)·10-20/(b-2a)2

                            = -16·b·10-20/(b-2a) < 0 ,

hvor kvadratiske led i 10-20/(b-2a)2 er bortkastet.

Vi får da de polerede komplekse rødder til

        x2,3 = (-A ± √d)/8

                = b/2 + (1/2)·(a/(b - 2a)2)·10-20  ±  i·(1/2)·10-10·√(b/(b - 2a))

I forhold til løsningen i #14 er realdelen blevet poleret med korrektionen (1/2)·(a/(b - 2a)2)·10-20 .


Svar #16
10. oktober 2014 af pingvin44 (Slettet)

Tusind tak allesammen!

Jeg fandt vist nok frem til en løsning ved at bruge lidt fra jer alle. Nu må vi se, hvad min lærer siger :-)


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. oktober 2014 af Soeffi

#8

Da ligevægtskonstanten er meget stor, kan man antage at ligevægten er forskudt helt mod højre. Dvs. man får

[Ag(CN)2-] = 0,00589 M

[Ag+] ≈ 0 M

[CN-] = 0,154 M - 2·0,00589 M = 0,142 M

Man kan lave en nærmere beregning af [Ag+] under denne antagelse:

\frac{0,00589M}{[Ag^{+}]\cdot (0,14222M)^{2}}=1,0\cdot 10^{20}M^{-2}\Rightarrow

[Ag^{+}]=\frac{0,00589}{10^{20} \cdot 0,02022}M=2,9\cdot 10^{-21}M

Resultatet ses at passe med antagelsen om, at Ag(I)-ion koncentrationen er meget lille.

En omskrivning af #8 a), som din lærer muligvis bedre vil kunne lide, idet den taler om forskydning af ligevægt, et kemisk princip, som det er godt, man viser, at man forstår. Det oprindelige svar var rent matematisk.

(Bemærk også, som det nævnes undervejs, at man får en tredjegradsligning og ikke en andengradsligning, hvis man regner på ligevægtsudtrykket.)


Skriv et svar til: HASTER!! Beregn koncentrationen af sølv(I)ioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.