Kemi

pCO2, kPa og pH, beregninger.

11. oktober 2014 af lisehaaber (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Søger hjælp til opg. C og D (det der er markeret med rød), de første er allerede lavet, dog har jeg undadt at skrive udregningerne her. Kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg kommer frem til resultaterne (facit som er opgivet), er der noget der skal slås op i min kemibog, eller what? :)

I en oplosning pa 37 °C males pCO2 = 400 kPa og pH = 6,00.

a. Beregn [CO2(aq) + H2CO3(aq)] i oplosningen.Facit ≈ 92  

b. Beregn [HCO3-] i opløsningen. Facit ≈ 73,1  

Til 100 mL af en tilsvarende oplosning og tilsvarende temperatur, hvor

[CO2(aq) + H2CO3(aq)]= 95 mM og [HCO3-] =70 mM, tilsattes 10 mL 0,100 M NaOH opløsning.

c. Beregn [HCO3-] i opløsningen efter tilsatningen. Facit ≈ 72,7

d. Beregn pH i opløsningen efter tilsatningen. Facit ≈ 6,07


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2014 af Heptan

Hvordan har man målt trykket af CO2 i en vandig opløsning??

Og hvordan har du beregnet a.?


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2014 af Soeffi

Du kan vel ikke uploade et foto af opgaven? Jeg synes, der mangler nogle ligevægtskonstanter.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2014 af Soeffi

c) cHCO3- = antal mol HCO3- før reaktion + antal NaOH tilsat divideret med samlet rumfang =

(0,007 mol + 0,001 mol)/0,11L = 72,7 mM.

d) pH findes af pufferligningen: pH = pKs - log(cs/ca) = pKs(37 ºC) - log(77,2/72,7) =  pKs(37 ºC) - 0,03.

pKs(37 ºC) findes fra opgaven før ved pufferligningen igen:  pH = pKs(37 ºC) + log(92/73,1) =>  pKs(37 ºC) = 6,00 +0,10 = 6,10. 

Indsættes dette i ovenstående fås: pH = 6,10 - 0,03 = 6,07

NB: pufferligningen gælder med tilnærmelse for pH værdier mellem 5 og 9 i fortyndede opløsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. oktober 2014 af Heptan

Hvordan beregner du den aktuelle koncentration af carbonat i d) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2014 af Soeffi

Der ses bort fra carbonat, hvis du mener CO32-.


Skriv et svar til: pCO2, kPa og pH, beregninger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.