Kemi

Udregning af pH i opløsninger

14. oktober 2014 af luna0468 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg har det svært med at udregne pH i disse opløsninger: 

1) 50 mL 0.15 M saltsyre og 150 mL 0.1 M salpetersyre

2) 50 mL 0.20 M saltsyre og 20 mL 0.20 M natriumchlorid

3) 60 mL 0.10 M saltsyre og 40.0 mL 0.1 M natriumhydroxid

4) 100 mL 0.20 M bariumhydroxid og 150 mL 0.2 M salpetersyre

Er der nogen der kan hjælpe mig? Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2014 af Heptan

Alle syrerne/baserne er stærke. Bemærk at bariumhydroxid er en divalent, stærk base, og at natriumchlorid hverken er en syre eller base.

Bliver opløsningerne blandet sammen? Hvis de gør, skal du beregne den aktuelle oxoniumkoncentration/hydroxidkoncentration, derefter pH. Ellers kan du bruge formlen

pH=-\log (c_s)

da    c_s=[H_3O^+]


Svar #2
14. oktober 2014 af luna0468 (Slettet)

Den konkrete opgaveformulering lyder: "Beregn pH i en opløsning, der fremkommer ved en blanding af:.. "

Jeg tror at alle stofferne er opløst i vand, har det noget at gøre med reaktionsskemaerne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. oktober 2014 af Heptan

Fx

1)

Stofmængden af oxonium i 50 mL 0,15 M saltsyre er

n(H_3O^+)=cV=0,15\ \textup{M}\cdot 50\cdot 10^-^3\ \textup{L}=7,5\cdot 10^-^3\ \textup{mol}

Stofmængden af oxonium i 150 mL 0,1 M salpetersyre er

n(H_3O^+)=cV=0,1\ \textup{M}\cdot 150\cdot 10^-^3\ \textup{L}=1,5\cdot 10^-^2\ \textup{mol}

Nu kan den aktuelle oxoniumkoncentration beregnes (når de to opløsningen sammenblandes), idet volumen nu er 50 mL + 150 mL = 0,200 L

[H_3O^+]=\frac{n(H_3O^+)}{V}=\frac{7,5\cdot 10^-^3 \ \textup{mol}+1,5\cdot 10^-^2\ \textup{mol}}{0,200 \ \textup{L}}=0,1125\ \textup{M}

Og så kan pH beregnes:

pH=-\log [H_3O^+]=-\log(0,1125)=0,95


Svar #4
14. oktober 2014 af luna0468 (Slettet)

Nu fatter jeg det! Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. oktober 2014 af Heptan

2)

Her bliver de 50 mL 0,20 M saltsyre simpelthen fortyndet, fordi natriumchlorid ikke er en syre eller base. Hertil kan bruges formlen

c_1\cdot V_1=c_2\cdot V_2 \newline \newline \Leftrightarrow c_2=\frac{c_1\cdot V_1}{V_2}

Indsættes c1 = 0,20 M, V1 = 0,050 L og V2 = 0,050 L + 0,020 L fås:

c_2=\frac{0,20\ \textup{M}\cdot 0,050\ \textup{L}}{0,070\ \textup{L}}=0,1429\ \textup{M}

Dette er altså den nye formelle koncentration af saltsyre. Da saltsyre dissocierer fuldstændigt, er det altså også den aktuelle koncentration af oxonium.

pH=-\log[H_3O^+]=-\log(0,1429)=0,85


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2014 af mathon

4)
               100 mL Ba(OH)2 ækvivalerer 0,04 mol OH-

               150 mL 0.2 M HNO3 ækvivalerer 0,03 mol H3O+

.
blandingen indeholder:
                250 mL opløsning af 0,01 mol OH-

                [OH-] = (0,01 mol) / (0,250 L) = 0,04 M

ved 25°C:

                pH = 14 + log( [OH-]) = 14 + log(0,04) = 12,6


Skriv et svar til: Udregning af pH i opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.