Matematik

Eksponentiel vækst: fordoblingskonstant

19. november 2014 af SashaStub (Slettet) - Niveau: C-niveau

y=antal af bakterier på glasplade x=tid(i døgn)efter glasplade er taget ud af fryser

I en opgave skal jeg regne ud hvor lang tid der skal gå før der er 15000 bakterier på glaspladen.

Modellen er y=2500\cdot1,05^{x}  Jeg startede med at regne det ud således:

y=2500\cdot1,05^{x}

15000=2500\cdot1,05^{x}

\frac{15000}{2500}=1,05^{x}

x=\frac{log(\frac{15000}{2500})}{log(1,05)}

x=36,72

Det syntes jeg lød af meget(at der gik ca. 37 døgn)så jeg prøvede noget andet med fordoblingskonstanten, men hvis jeg gangede 2500 med 2 så blev det over 15000, så sådan kunne jeg kke finde resultatet.

Hvad er det præcis jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Din fremgangsmåde er korrekt og resultatet er også korrekt.

Fordoblingskonstanten er her ca 14,2 døgn.


Svar #2
19. november 2014 af SashaStub (Slettet)

Jeg regnede ikke selve fordoblingskonstanten, men jeg regnede det ud nu og så det gav 14,2(dette er opgave b). Men i den næste opgave(opgave c) skal jeg regne fordoblingskonstanten ud, og så forklare hvad det siger om antallet af bakterier? Siger du også at før der er 15000 bakterier skal der gå ca. 37 døgn?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Med den viste model går der 36,72 døgn før de 2500 bakterier er blevet til 15000 bakterier.


Svar #4
19. november 2014 af SashaStub (Slettet)

Okay, mange tak!


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst: fordoblingskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.