Matematik

Integration

01. december 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvad er egentlig forskellen i at integrere følgende 4 gange:

1) u'''(x) = 0

2) u''''(x) = -κ (konstant)

Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg holder styr på konstanterne, der kommer fra både venstre- og højresiden.

Fra 1) må jeg have:

u''''(x) = 0

u'''(x) + k0 = 0

u''(x) + k0x + k1 = 0

u'(x) + 1/2k0x2 + k1x + k2 = 0

u(x) + 1/6k0x3 + 1/2k1x2 + k2x + k3 = 0

Kan jeg omskrive dette til:

u(x) = k0*x2 + k1*x2 + k2*x + k3*

hvor jeg har flyttet alle led med koefficienter på den anden side af lighedstegnet? Jeg har også slået f.eks. -1/6k0 sammen til k0*. Kan man det?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der kommer kun én konstant for hver gang, der integreres. Løsningen er så

        u(x) = -(1/6)k0x3 - (1/2)k1x2 - k2x - k3

der jo ligeså godt kan skrives

        u(x) = k0x3 + k1x2 + k2x + k3


Svar #2
01. december 2014 af Haxxeren

#1

Godt. Hvad med 2)?

Jeg får:

u''''(x) = -κ

u'''(x) + k0* = -κx + k0

u''(x) + k0*x + k1* = -1/2κx2 + k0x + k1

u'(x) + 1/2k0*x2 + k1*x + k2* = -1/6κx3 + 1/2k0x2 + k1x + k2

u(x) + 1/6k0*x3 + 1/2k1x2 + k2*x + k3* = -1/24κx4 + 1/6k0x3 + 1/2k1x2 + k2x


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2014 af peter lind

1) og 2) er jo i modstrid med hinanden. Hvis u'''(x) = 0 gælder der u''''(x) = 0. Senere får du u'''(x)+k0=0 Det gælder jo kun hvis k0=0 Jeg kan ikke se, der noget der siger at u''(x) = u'(x) = u(x) =0


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hold konstanterne på højre side.

        u'''(x) = -κx + k0

        u''(x) = -(1/2)κx2 + k0x + k1

        u'(x) = -(1/6)κx3 + (1/2)k0x2 + k1x + k2

        u(x) = -(1/24)κx4 + (1/6)k0x3 + (1/2)k1x2 + k2x + k3 .

Det er unødvendigt, og kun forvirrende, at slæbe rundt med konstanter på venstre side.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der er tale om to forskellige ligninger, der betragtes hver for sig.


Svar #6
01. december 2014 af Haxxeren

#3

1) og 2) har ikke noget med hinanden at gøre. Det er to uafhængige spørgsmål.


Svar #7
01. december 2014 af Haxxeren

#4

Er det ikke korrekt udført i #2 bortset fra at jeg har glemt k3 på højresiden?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, men det er jo unødvendigt og forvirrende. Leddene på venstre side kan jo lige så godt kombineres med leddene på højre side. Der er jo ikke flere frihedsgrader, fordi du tilføjer led på både venstre og højre side.


Svar #9
01. december 2014 af Haxxeren

#8

Ja, det er meget forvirrende. Kan man så argumentere på den måde, at man har indregnet alle de koefficienter fra venstresiden i koefficienterne k0-k3 på højresiden?

Man kan i øvrigt ikke sige at 1/6k0*x3 går ud med 1/6k0x3, vel?


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, de går da ikke ud mod hinanden, for k0* og k0 er to arbitrære konstanter, der tilsammen kan kombineres til et enkelt led k0x3 . Faktoren 1/6 er jo også unødvendig som faktor i den arbitrære konstant. Løsningen skrives mest enkelt

        u(x) = -(1/24)κx4 + k0x3 + k1x2 + k2x + k3


Svar #11
01. december 2014 af Haxxeren

#10

Tak for den gode forklaring.

Jeg har også et problem med at isolere β i det følgende:

β4 = k4. Det skal åbenbart give β = ±k og β = ±ik. Hvordan kan man "vise" det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man faktoriserer ligningen

        β4 - k4 = 0

        (β2 - k2)(β2 + k2) = 0

        (β - k)(β + k)(β - ik)(β + ik) = 0


Svar #13
01. december 2014 af Haxxeren

#12

Hvad hvis man ikke kendte til svaret først. Hvad ville man så have gjort? Jeg kan ikke "bare" se faktoriseringen som en løsning til problemet, når jeg får stillet sådan en opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du må da kunne se faktoriseringen fra

        (β2)2 - (k2)2 = 0        til

        (β2 - k2)(β2 + k2) = 0   ?

Resten burde så være ligetil.


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ellers kan man skrive ligningen, under antagelsen, at k ≠ 0,

        (β/k)4 = 1

og dermed er β/k en af de fire 4. enhedsrødder, dvs

        β/k = ei·p·2π/4 , p = 0, 1, 2, 3


Svar #16
01. december 2014 af Haxxeren

#14

Jeg forstår godt din fremgangsmåde, men det ville ikke være det første jeg ville tænke, hvis jeg fik sådan en opgave. Hvad med:

β4 = k4

β2 = ±k2

β2 = k2

β2 = -k2

β = ±k

β = ±ik

Hvorfor har man ikke ± tegn foran β, når man tager kvadratrod?


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har ikke ± på begge side, ligesom man ikke har integrationskonstanterne hængende på begge sider.

Grunden til, at du kan gå fra β4 = k4 til β2 = ±k2 er jo netop gennem faktoriseringen (β2 - k2)(β2 + k2) = 0 og benyttelsen af nulreglen.

I din argumentation har du kun ⇒ , så er du sikker på, at du har fundet alle løsningerne?

Du skal også være forsigtig med at tage kvadratrod. I den stillede opgave kan k være et vilkårligt komplekst tal. Kvadratroden af et ikke-negativt reelt tal er et ikke-negativt reelt tal. Ved kvadratroden af et negativt eller komplekst tal forstår man løsningerne til en vis algebaraisk ligning.

Husk, at hvis k er et reelttal, er  √(k2) = |k| .


Svar #18
01. december 2014 af Haxxeren

#17

Så vidt jeg ved, så er k4 positiv og reel.

Jeg kunne ikke finde et (lodret) biimplikationstegn, hvorfor jeg endte med at bruge ⇓.

Siger du, at man ikke har ± på begge sider af lighedstegnet, selvom jeg tager kvadratrod på begge sider?


Brugbart svar (1)

Svar #19
01. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja. Det drejer sig om at løse ligningen

        x2 = k2   (k reel)

der jo giver

        (x-k)(x+k) = 0

dvs

        x = ±k .

Det giver ikke mening at skrive   ±x = ±k .


Svar #20
01. december 2014 af Haxxeren

#19

Det er rigtigt. Et sidste spørgsmål er, at jeg nu har løsningerne:

F1(x) = ekx , F2(x) = e-kx , F3(x) = eikx og F4(x) = e-ikx

Men vi kan åbenbart skrive det hele som en linearkombination af hinanden og vi vil få:

F(x) = Acos(kx) + Bsin(kx) + Ccosh(kx) + Dsinh(kx)

med A-D som konstanter.

Hvordan kan man gøre dette trick?


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.