Matematik

spørgsmål til udledning af eulers sætning

11. december 2014 af dolphii (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen, jeg er i gang med at skulle bevise denne sætning (se vedhæftede billed). Den udleder af Eulers sætning som jeg allerede har bevist. Jeg kan dog ikke helt forstå og derfor heller ikke forklare den aller sidste sætning "Tilbage er blot at bemærke, at r=s(mod ø(n)). Hvorfor er den det, hvordan kan jeg vise det? Jeg forstår egentlig godt resten af trinnene i beviset, men hvis jeg ikke forstår denne sidste sætning, er det ligesom ligegyldigt hehe :-)

Håber der er nogen der kan hjælpe!

Mvh. Dolphii!

Vedhæftet fil: spørgsmåål.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2014 af wintermute (Slettet)

Hej. Jeg ved ikke hvordan det defineres i din bog, men notationen "x (mod k)" plejer at betyde: "den rest der fremkommer når man dividerer x med k". (Med denne definition har vi for eksempel at "7 (mod 3) = 1" fordi 7 = 2·3+1.) Tallet r er netop den rest der fremkommer når man dividerer s med φ(n), for det opfylder at s = q·φ(n)+r, og at 0 ≤ r < φ(n). Så s (mod φ(n)) = r.


Svar #2
11. december 2014 af dolphii (Slettet)

Ahhh ja det kan jeg godt forstå nu, tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: spørgsmål til udledning af eulers sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.