Kemi

Beregne hvor meget titrant til puffersystem

14. december 2014 af feynman (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Der beregnes, hvor meget Na2HPO4 · 2H2O og NaH2PO4 · 2H2O, der skal afvejes for at
fremstille 100 mL af en phosphatpuffer med pH = 6,80 og en totalkoncentration af
pufferen på 0,1 M. Dette er gjort i opgave D18. De beregnede mængder af de to salte
afvejes og overføres til en 100,00 mL målekolbe, hvorefter der tilsættes 100 mL
destilleret vand. Pufferens pH kontrolleres ved at overføre 10 mL af opløsningen til et 50
mL bægerglas og måle værdien med pH-meteret (pH-meteret skal indledningsvis
kalibreres – se hvordan dette gøres på arket, der ligger på laboratoriepladsen). 

Der beregnes, hvor meget CH3COONa · 3H2O, der skal afvejes, for at opnå 100 mL af
en puffer med en totalkoncentration på 0,1 M. Dette er gjort i opgave D18. Denne
mængde natriumacetat afvejes og overføres til et 250 mL bægerglas, hvortil der
tilsættes 90 mL destilleret vand.
Beregn hvilket volumen 0,1 M HCl, der skal tilsættes for at få pH = 5,64. Dette er gjort i
opgave D18. Tilsæt ¾ af dette volumen. Tilsæt derefter langsomt yderligere HCl, under
måling af pH med et pH-meter, indtil den ønskede pH nås. 

[...]

Beregn hvor meget 0,05 M HCl henholdsvis NaOH, der skal tilsættes til hvert
puffersystem, for at pH ændres én enhed fra den oprindelige værdi. Sammenlign med
de eksperimentelle data. 

[...] I beregninger kan følgende pKS-værdier anvendes:
pKS(CH3COOH) = 4,64

pKS(H2PO4−) = 6,80 

[...]

Hvis jeg forstår opgavebeskrivelsen skal man beregne hvor meget HCl og NaOH der skal tilsættes hvert puffersystem. Man får i alt laver 4 beregninger der ser sådan her ud:

HCl til puffer 1: pKs + log \left (\frac{[Base]}{[Syre]} \right ) \to 1 = 6,8 + log \left (\frac{0,1 M}{x} \right )

NaOH til puffer 1: pKs + log \left (\frac{[Base]}{[Syre]} \right ) \to 1 = 6,8 + log \left (\frac{x}{0,1 M} \right )

Ligningen løses så for x. 

Er min fremgangsmåde korrekt?


Svar #1
14. december 2014 af feynman (Slettet)

* 4 beregninger hvoraf 2 ser sådan ud:


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

Med udgangspunkt i phospatpufferen med en pH på 6.8:
5.8 = 6.8 + log((nB-x) /(nA+x)
hvor basen skal omdannes til syre for at sænke pH. Start stofmængde kan du finde ud fra massen du afvejer til at lave pufferen.
7.8 = 6.8 + log((nB+x) /(nA-x))
x er mængden af syre eller base, der skal tilsættes, volumen findes ud fra V=n/c.

Din fremgangsmåde er forkert.

Svar #3
14. december 2014 af feynman (Slettet)

Det giver god mening.

Svar #4
19. december 2014 af feynman (Slettet)

Hvilken fremgangsmåde bruger jeg til acetatpufferen?

Skal jeg opskrive en reaktionsskema og find frem til stofmængden af syre og base ud fra den?

Der beregnes, hvor meget CH3COONa · 3H2O, der skal afvejes, for at opnå 100 mL af
en puffer med en totalkoncentration på 0,1 M. Dette er gjort i opgave D18. Denne
mængde natriumacetat afvejes og overføres til et 250 mL bægerglas, hvortil der
tilsættes 90 mL destilleret vand.
Beregn hvilket volumen 0,1 M HCl, der skal tilsættes for at få pH = 5,64. Dette er gjort i
opgave D18. Tilsæt ¾ af dette volumen. Tilsæt derefter langsomt yderligere HCl, under
måling af pH med et pH-meter, indtil den ønskede pH nås. 


Skriv et svar til: Beregne hvor meget titrant til puffersystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.