Kemi

bestemmelse af ligevægtskonstant HASTER

02. januar 2015 af shila159 - Niveau: B-niveau

Vi blandede mere Ca(OH)2 (calciumhydroxid) i vand end der kunne opløses. Derefter afmålte vi 10 mL af blandingen ved hjælp af en pipette. Så fortyndede vi opløsningen med vand til der var ca.50 mL. Derefter tilsatte vi en syrebaseindikator (i vores tilfælde bromthymolblåt) . Til slut titrerede vi opløsningen med 0,020 M HCl (saltsyre).

Det var hvad vi gjorde i forsøget, men jeg kan ikke finde ud af at skrive en hypotese til det, nogle der kan hjælpe, det haster ret meget... 

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. januar 2015 af Heptan

Jeres formål er vel at bestemme opløseligheden af calciumhydroxid i vand, og man forventer at calciumhydroxid dissocierer i vand, således at pH stiger. Derfor kan man titrere for at bestemme mængden af calciumhydroxid. Det forventes også at det eksperimentelt bestemte opløselighedsprodukt stemmer overens med opslagsværdien.


Svar #2
02. januar 2015 af shila159

hvorfor stiger pH, det forstår jeg ikke?.. 

og når man titrerer fortynder man vel bare væsken, ikke?

:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. januar 2015 af Heptan

Hydroxid er en stærk base, så derfor stiger pH.

Når man titrerer bestemmer man mængden af hydroxid i opløsningen, og på den måde kan man beregne opløseligheden.

Man kan fortynde alt det man vil når man titrerer, hvis det er praktisk. Det vigtige er, at man ved præcis hvilket volumen man har udtaget til at starte med (det er, 10 mL i jeres tilfælde).


Svar #4
02. januar 2015 af shila159

Ahh, forstår det nu, tusind tak for hjælpen! :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. januar 2015 af mathon

                                                                 Teoretisk beregning
                                    
Opløslighedsproduktet for Ca(OH)2 Ksb = 3,1·10-5 M3

For en mættet opløsning af Ca(OH)2
haves, når den molære opløselighed kaldes s

                                        \small \left [Ca^{2+} \right ]\cdot \left [OH^{-} \right ]^2=s\cdot (2s)^2=4s^3=3,1\cdot 10^{-5}\; M^3
hvoraf
                                       \small s=\left ( \frac{3,1\cdot 10^{-5}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=1,97895\cdot 10^{-2}\; M
                                       \small \left [ OH^- \right ]=2s=2\cdot \left ( 1,97895\cdot 10^{-2}\; M \right )=3,95789\cdot 10^{-2}\; M
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2015 af mathon

ækvivalerende 0,02 M HCl
              
                                       \small V_{HCl}\cdot (0,02\; M) =(0,050\; L)\cdot (7,91578\cdot 10^{-3}\; M)

                                       \small V_{HCl}=\frac{7,91578\cdot 10^{-3}}{0,02}\cdot (0,050\; L)=1,97895\cdot 10^{-2}\; L=19,79\; mL
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. januar 2015 af mathon

omvendt ækvivalerer
                                    19,79 mL 0,02 M HCl opløselighedsproduktet 3,1·10-5 M3 for Ca(OH)2.


Skriv et svar til: bestemmelse af ligevægtskonstant HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.