Fysik

Væskens rumfang!

06. januar 2015 af chiqqa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen! 

Jeg har plottet en graf med højden som funktion af trykket. Jeg får en ret linje, og nu bedes jeg bestemme væskens densitet. 

Jeg lister lige data fra bogen:

højden i cm:       5       10       15       20       25       30       35

Trykket i Hpa:  984    988     992     996     999    1003     1006

Jeg får en forskrift, der lyder således: y= 0,735 x + 980,71

Jeg ved, at 0,735x er rho * tyngdeaccelerationen :-) og jeg ved, at 980,71 er barometerstanden (skæring med y-aksen.)

Jeg benytter mig nu af formlen: 

p = rho * g * h

Jeg tager udgangspunkt i første data og indsætter:

984 hPa/cm = rho * 982 cm/s^2 * 5 cm

Jeg solver nu og får, at densiteten rho bliver 0,200407. Er dette mon rigtigt, jeg er bare så i tvivl. Hvis ikke er det så enhederne der er forkerte eller er hele fremgangsmetoden forkert. Jeg håber inderligt, at nogle vil hjælpe mig med et fyldeestgørende svar :) 

MANGE TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det er trykket som funktion af højden, du har plottet, ikke omvendt.

Du har jo, at  ρ·g  er  hældningskoefficienten, dvs

        ρ·g = 0,735 hPa/cm

Find så ρ .


Svar #2
06. januar 2015 af chiqqa (Slettet)

#1

Det er trykket som funktion af højden, du har plottet, ikke omvendt.

Du har jo, at  ρ·g  er  hældningskoefficienten, dvs

        ρ·g = 0,735 hPa/cm

Find så ρ .

g er en konstant dvs 9,82 m/s^2, den vil jeg lave om, så vi har samme enhed dvs det bliver 982 cm/s^2. Jeg siger nu: 

ρ = 0,735 hPa/cm / 982cm/s^2 

Er det nu rigtigt :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Vær så omhyggelig med enhederne.


Svar #4
06. januar 2015 af chiqqa (Slettet)

Hmm ja nu er jeg en smule forvirret. Densiteten plejer at blive angivet i gram/ cm^3 for eksempel. Hvad skal jeg kigge på nu :)? 

Ved at lave enheds analyse får jeg til sidst enheden til at være (hpa/s^2) / cm^2 

Skal jeg omdanne dette nu eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det skal jo så omdannes. Vær omhyggelig med enhederne. Enheden for tryk er Pa, ikke pa.

Man finder så

        1 hPa/cm / (cm/s2) = 1 (hPa/cm) · (s2/cm) = 100 Pa·s2/cm2 = 100 (N/m2)·(s2/cm2)

                                       = 100 (kg·m/s2/m2)·(s2/cm2) = 100 (kg/m)/cm2 = 1000 g/cm3


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. januar 2015 af mathon

Jeg benytter mig nu af formlen: 

                      p = ρ * g * h           hvis højreside enhedsmæssigt
giver:
                            \frac{kg}{m^3}\cdot \frac{N}{kg}\cdot m=\frac{N}{m^2}=Pa

                     


Skriv et svar til: Væskens rumfang!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.