Fysik

ubestemtheden på elektronens position

08. januar 2015 af jones8835 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle, jeg sidder med en opgave hvor jeg skal bestemme ubestemtheden på elektronen i hydrogens position.

me 9,11 x 10-31kg

Jeg har før dette udregnet farten v = 15,46 x 10^5 m/s 
spørgsmålet lyder så:

Vi antager nu, at elektronen har en fat værende mellem 0 og v og dermed at ubestemtheden på elektronens hastighed er delta v = v.

Hvor stor er da ubestemheden på elektronensposition, dvs. delta x? 

Her har jeg så regnet ud fra formlen delta x gange delta y = h / m, isoleret delta x og sat tallene ind i formlen, men er dette overhovdet korrekt? da jeg kender den ubestemte hastighed, burde det da ikke være muligt at bestemme ubestemtheden på elektronens position? det resultat jeg får er 4,71 x 10-7 m. 
Så jeg er i tvivl om jeg har misforstået opgaven, og hvordan det i så fald skal forstås.
Håber i kan hjælpe :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2015 af peter lind

du bør skrive v i stedet for y

Det er en korrekt beregningsmetode. Du kender ikke farten. Det er der ingen, der gør. Den fart du har udregnet er formodentlig en gennemsnitsfart


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2015 af LeonhardEuler

\sigma_{x}\cdot \sigma_{p} \geq \frac{\hbar}{2} ~~

hvor σx er ubestemtheden på positionen og σp er ubestemtheden på impulsen.

Impuls er da     p = m • v        og  den reducerede plancks konstant h = h/

Du har da at ubestemtheden af positionen er givet ved 

    \sigma_{x}\geq \frac{h}{4\pi\cdot \sigma_{p} } = \frac{h}{4\pi \cdot m \cdot \sigma_{v}}  

Indsæt værdierne og beregn


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

.

Vedhæftet fil:opgave 1 c modul 6.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#3

.

Ignonrer vedhæftede billede XD Forkert tråd!


Skriv et svar til: ubestemtheden på elektronens position

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.