Fysik

Opgave

10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude jeg har en lille opgave som jeg ik kan løse. Nogen som ville hjælpe? Har lavet a i dette spørgsmål mangler så b,c,d :) 

i denne opgave arbejdes der med den barometriske formel.

a) hvad er lufttrykket i 5600 meters højde?  (har jeg lavet) 

b) hvad er luftrykket på toppen af Mont Blanc? 

En person tager elevatoren op i Empire State Building i New York (320 meter). 

c) hvor mange procent falder lufttrykket undervejs? 

d) Hvor langt skal man bevæge sig opad, før trykket er faldet med 20%? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2015 af Heptan

Man skal vel næsten gøre det samme som i a)? :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2015 af Heptan

p(h)=p(0)\cdot e^{-Mgh/(RT)}

hvor M er luftens molvægt på 0,0289 kg/mol og g er tyngdeaccelerationen på 9,81 m/s2.


Svar #3
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Jaaa har prøvet en del gange med kan ikke få resultatet frem enten siger min lommeregner 0 eller så siger den error :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2015 af Heptan

Så har du skrevet det forkert ind. Husk alle parenteserne og brug exp-funktionen i lommeregneren.

I 5600 m højde fås:

p(5600)=101325\cdot \exp(-0,0289\cdot 9,81\cdot 5600/(8,3145\cdot 273,15))\ \ \textup{bar}

ved 0 °C (STP)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2015 af Heptan

En person tager elevatoren op i Empire State Building i New York (320 meter). 

c) hvor mange procent falder lufttrykket undervejs? 

Beregn

\frac{p(0)-p(320)}{p(0)}\cdot 100\ \% 

d) Hvor langt skal man bevæge sig opad, før trykket er faldet med 20%?

 Løs ligningen

p(0)- p(0) \cdot 20\ \%=p(0)\cdot e^{-Mgh/(RT)}

med hensyn til h.

\\ p(0) \cdot 80\ \%=p(0)\cdot e^{-Mgh/(RT)} \\ \\ \Leftrightarrow 80\ \% =e^{-Mgh/(RT)} \\ \\ \Leftrightarrow \ln \left ( \frac{4}{5} \right ) = \frac{-Mgh}{RT} \\ \\ \Leftrightarrow \ln 5-\ln 4 =\frac{Mgh}{RT} \\ \\ \Leftrightarrow h=(\ln5-\ln4)\left ( \frac{RT}{Mg} \right )


Svar #6
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Hmmm kan ik taste exp på min lommeregner ved du hvordan man gør?

Svar #7
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Har prøvet den der e opløftet i x flere gange men får ik det rigtig resultat

Svar #8
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Der står nemlig i min bog af spørgsmål b skal give = 550hPa

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. januar 2015 af Heptan

Prøv excel og skriv

=101325\cdot \exp(-0,0289\cdot 9,81\cdot h/(8,3145\cdot 273,15))

men istedet for h skriver du højden i meter. Istedet for gangetegnet skriver du *


Svar #10
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Det virker stadig ikke denne gang vil den slet ikke reagere på noget :/

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. januar 2015 af Heptan

#10

Du skal også skrive punktum istedet for komma


Svar #12
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Resultat bliver nu 93,26:/

Brugbart svar (0)

Svar #13
10. januar 2015 af Heptan

 Prøv at skrive "EKSP" istedet for "exp", hvis du har en dansk udgave af excel


Svar #14
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Arrrrg har prøvet nu en masse gange :/ det virker stadig ik:/

Brugbart svar (0)

Svar #15
10. januar 2015 af Heptan

#14 Du har vist brugt flere timer på det nu. Jeg vil anbefale at skrive udregningen og komme videre uden resultatet.


Svar #16
10. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Min lærer vil nemlig ikke acceptere det :/

Brugbart svar (0)

Svar #17
10. januar 2015 af Heptan

Går du på Herlufsholm eller hvad? :P


Svar #18
11. januar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Hvad mener du?

Brugbart svar (0)

Svar #19
11. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#18

Se også din anden tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1558587 hvor den samme opgave blev tærsket igennem.


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.