Fysik

Endnu et spørgsmål om bølger

15. januar 2015 af Metapod (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej studieportalen, jeg har et spørgsmål angående bølger. Jeg har en opgave hvor jeg skal anvende bølgeformlen v=lambda*f og finde frekevensen for grundtonen og 1 overtone, men jeg forstår simplethen ikke hvad forskellen er mellem de to toner?

I et 50 cm langt rør, der er lukket i den ene ende og åbent i den anden, etableres stående bølger. Lydens hastighed er 340 m/s. Beregn frekvensen for grundtonen og 1. overtone.
Svingningsbugen ligger 1 cm udenfor rørmundingen i begge tilfælde.

Jeg forstår heller ikke hvordan, jeg skal bruge oplysningen omkring svingningbugen til nogen, så hovedproblemet er, at jeg simpelthen ikke ved hvordan jeg skal anvende formlen til denne opgave.

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2015 af mathon

Gruntonens bølgelængde:

                                                 0{,}51\; m=\frac{\lambda _0}{4}

                                                 \lambda _0=4\cdot \left (0{,}51\; m \right )=2{,}04\; m

1. overtones bølgelængde:

                                                 0{,}51\; m=\frac{3}{4}\lambda _1

                                                 \lambda _1=\frac{4}{3}\cdot \left (0{,}51\; m \right )=0{,}68\; m

                                                 


Svar #2
15. januar 2015 af Metapod (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Endnu et spørgsmål om bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.