Matematik

længden af søjler med samme afstand imellem - hvordan ?

17. januar 2015 af 321bj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen. Jeg sidder med en opgave, der omhandler cirklens ligning. Jeg ved ikke hvordan jeg skal løse den. Det er opg. c i det vedhæftede dokument.

Jeg håber I kan hjælpe mig

Vedhæftet fil: opgave 240.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

De lodrette søjler er placeret ved visse værdier af x:

        xj = 0 · j·Δx , j = -m , -(m-1), ..., 0, 1 , 2 , ..., n

hvor Δx er afstanden mellem to søjlers centerlinier. En søjles længde er så

        Lj = 20 + (20 - f(xj)),

hvor f(x) er forskriften for cirkelbuen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2015 af Soeffi

...

Vedhæftet fil:søjler_bro.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2015 af Soeffi


Svar #4
18. januar 2015 af 321bj (Slettet)

#1 hvad er j i formlen ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2015 af Soeffi

#4

#1 hvad er j i formlen ?

Må jeg spørge, hvad du fik i a) og b) ?


Svar #6
18. januar 2015 af 321bj (Slettet)

a fik jeg til ar cirklens radius er 72,5 m

og ber jeg ikke helt sikker på om jeg har forstået den korrekt med jeg fik cirklens ligning til x2 + (y + 52,5)2 = 5256,25

og derefter har jeg formuleret at cirkelbuens toppunkt er et punkt på cirkelperiferien og den kan indsættes i cirklens ligning og er en løsning for denne og så har jeg indsat  (x,y) i cirklens ligning så jeg fik 02 + (20+52,5)2 = 5256,25

men jeg er lidt usikker på b-eren om det var det der mentes med opgaven


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. januar 2015 af Soeffi

Det ser rigtigt ud, cirklens ligning giver 

(x-0)^{2}+(y+52,5)^{2}=72,5^{2}

For at kunne bruge det i c) skal det nu omformes til et udtryk i x...

#1

        Lj = 20 + (20 - f(xj)),

hvor f(x) er forskriften for cirkelbuen.

dette y=f(x) fås af ligningen for cirklen ved at isolere y.


Svar #8
19. januar 2015 af 321bj (Slettet)

#7

har lige et til forståelsesspørgsmål til udtrykket:

Lj = 20 + (20 - f(xj))

er j lig med den søjle jeg skal finde længden af? og angiver de 20 y-værdien for punktet, hvor cirkelbuen skærer y-aksen?

og ved y = f(x), der er y lig med den søjle jeg skal finde længden af ik? og der skal jeg vel så bare indsætte y-værdiens tilhørende x-værdi i ligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det fremgår af forklaringen i #1, at søjlerne er nummereret fra -m = -5 til n = 6 .


Svar #10
19. januar 2015 af 321bj (Slettet)

#8

ok tak

men tallet 20 indgår i formlen, fordi det er y-værdi til cirkelbuens top ik ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Formlen for en søjles længde

        Lj = 20 + (20 - f(xj)),

har den form, fordi hver søjle består af et stykke med længden 20, plus et stykke hvis længde er forskellen mellem 20 og f(x) .


Svar #12
19. januar 2015 af 321bj (Slettet)

ok men er det ik henholdsvis -50, -40, -30 osv, jeg skal indsætte på Lj's plads i udtrykket for at kunne beregne længden ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ikke på Lj's plads. Det er på xj's plads.


Svar #14
19. januar 2015 af 321bj (Slettet)

ok tusind tak for hjælpen

men jeg forstår ikke hvordan jeg skal løse den, synes ikke mit resultat passer

hvis jeg nu tager udgangspunkt i søjlen med x-værdien -50 ville det så blive således ? 

Lj =20 + (20 - (-50-0)2+ 52,52) = 296,25

skal jeg omskrive cirklens ligning til en andengradsligning først ved at isolere y?


Brugbart svar (1)

Svar #15
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du skal jo først bestemme forskriften f(x) ved at isolere y = f(x) af ligningen i #7.


Svar #16
19. januar 2015 af 321bj (Slettet)

ok har isoleret y på denne måde, men det må være forkert da både jeg både har y2 og y

(x-0)2 + (y+52,5)2 = 72,52

x2 + (y+52,5)(y+52,5) = 5256,25

x2 + y2 + 52,5y + 52,5y + 2756,25 = 5256,25

x2 + y2 + 105y - 8012,5 = 0

x2 - 2500 = -y2 - 105y

men hvordan skal jeg ellers isolere y ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Man benytter 2.-gradsligningen i #7:

        x2 + (y + 52,5)2 = 72,52

dvs.

        f(x) = -52,5 + √(72,52 - x2)


Svar #18
20. januar 2015 af 321bj (Slettet)

tusind tak for hjælpen - opgaven gav enedelig mening :)


Skriv et svar til: længden af søjler med samme afstand imellem - hvordan ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.