Fysik

jan oorts formel for dark matter

24. januar 2015 af xamza1608 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Jeg er en dreng i 8.klasse som interessere sig inden for fysik, men jeg har fundet dem her formel om dark matter som jeg slet ikke forstår. Håber i kan hjælpe mig.

Formlen:i ident rhoi / rhocrit = 8piGrhoi / 3H02; rhocrit = 1.9 x 10-29 h2 g cm-3

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2015 af Chrystine (Slettet)

ρ er massefylde (også kaldet densitet).

ρi er her den gennemsnitlige massefylde af den dims (med massen i), vi taler om.
ρcrit er den gennemsnitlige massefylde i universet, hvis universet er lukket (se nedenfor).

G er den universelle gravitationskonstant. Den er ca. 6,67428·10-11 N·m2/kg2
H0 er Hubble-konstanten H0 = 100 h km/(s Mpc), som indeholder størrelsen h,
der kendes ikke præcist, men de fleste mener, at h ligger mellem 0,5 og 1,0.


Forholdet mellem ρi og ρcrit fra alt stof i universet kalder vi ω.
Hvis ω er større end 1, kalder vi universet lukket,
hvilket betyder, at det på et tidspunkt (om lang tid) vil kollapse.
Hvis ω er mindre end 1, kalder vi universet åbent, og det vi forsætte med at udvide sig.

Bemærk at mørkt stof blot er en teori, omend mange astrofysikere tilslutter sig den.


Skriv et svar til: jan oorts formel for dark matter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.