Kemi

Syre base - beregning

13. februar 2015 af Hijsa - Niveau: B-niveau

Hej, min opgave lyder således:

En Ba(OH2) opløsning har pH 12,50.
1. Beregn [Ba2+] og [OH-] i M:

Har beregnet [OH-] således: [OH-] = 10-pH = 1014-12,50 = 0,032 M.
Er dog i tvivl om hvordan jeg beregner [Ba2+]. Ifølge facitlisten skal jeg dividere [OH-] med 2. Men jeg forstår ikke lige helt hvorfor. 

Nogen der kan give mig en forklaring? :) Tak på forhånd.

Opgave 2: Hvad bliver pH hvis opløsningen fortyndes 10 gange?
Tænker at det bare er 11,50 fordi pH skalaen er logaritmisk, så hver gang vi forstørrer med en faktor 10 går pH kun én op. Er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2015 af LubDub (Slettet)

1.

                       Ba(OH)2     ----->     Ba2+     +     2 OH-
 

        [OH-] = 10-pOH = 10-(14-pH)                               ved 25 oC

        [Ba2+] = 0,5 • [OH -]                                (se koefficienterne)


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2015 af Heptan

2.

Korrekt


Svar #3
13. februar 2015 af Hijsa

Tak for svaret.

#1

Så det er altså pga. størrelsesforholdet mellem Ba2+ og OH-, at vi dividerer med 2? Okay, nu jeg med. Jeg troede bare ikke at deres koefficienter betød noget. Men selvfølgelig gør de det! Tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. februar 2015 af LubDub (Slettet)

   størrelsesforhold er et forkert ord at bruge.
   brug i stedet ordet stofmængdeforhold


Skriv et svar til: Syre base - beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.