Kemi

HASTER! Har jeg regnet rigtigt??

22. februar 2015 af Albas1 - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg skulle bestemme ethanolindholdet i en fermentering jeg har lavet. Er lidt i tvivl om jeg har gjort det rigtigt. Der mangler samtidigt enheder et par steder, da jeg også var i tvivl om dem. Nogen der vil se det igennem?

Jeg destillerede kun en del af fermenteringen. Der var i alt 495mL. Jeg brugte 99mL til destillationen, hvilket således er en femtedel af hele fermenteringen.

Densiteten af 1mL af destillationen er 927,5 g/cm3, hvilket er lig en ethanolprocent på 43,7.

Jeg isolerer massen i formlen ρ=m/V med henblik på at finde ud af hvor mange gram alkohol der er i de 99mL.

Destillationen vejer 43,62g.

ρ=m/V

m= ρ·V

m=0,9275 g/cm^3 · 43,62g

m=40,45755

Jeg deler den fundne masse med 100 og ganger med ethanolprocenten (43,7%) for at finde hvor mange gram ethanol jeg har:

40,45755/100·43,7%=17,67994935 g

Jeg finder nu hvor mange mol det svare til vha. følgende formel:

n=m/M

n=17,67994935g/(46,07 g/mol)

n= 0,384 mol

Dette ganger jeg med 5, da portionen der blev destileret kun var en femtedel af hele fermenteringen: 

0,384mol · 5=1,92 mol

Der er således 1,92mol ethanol i hele min fermentering.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2015 af Soeffi

Du antager, at antal mol EtOH i alt er lig med fem gange antal mol EtOH i destillatet? Det kræver vel, at destillatet har samme koncentration som den oprindelige opløsning, hvilket ikke kan passe.


Svar #2
22. februar 2015 af Albas1

altså jeg destilerede jo 1/5 del af min fermentering, hvorefter jeg fandt ud af, at alkoholprocenten i destilatet var 43,7%. Det er vel det samme som i resten af fermenteringen, siden det jo er i %? Hvorfor kan det ikke passe koncentrationen er ens i den oprindelige opløsning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2015 af Soeffi

Hvis du har en opløsning og destillerer noget over, må destillatet nødvendigvis have en højere koncentration af den flygtige komponent end den oprindelige opløsning, hvorfor ellers destillere?


Svar #4
22. februar 2015 af Albas1

Hmm, ja det giver mening... men hvordan finder jeg så ellers ud af hvor meget ethanol der er i hele opløsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2015 af Soeffi

#4

Hmm, ja det giver mening... men hvordan finder jeg så ellers ud af hvor meget ethanol der er i hele opløsningen?

Vent lidt; du mener, at du tog en femtedel af opløsningen og destillerede hele denne femtedel over i et forlag for at rense den? I så fald er det rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2015 af Soeffi

Bortset fra...du laver en forgæring, som giver en alkoholprocent på 43%?! Det plejer at ligge lavere.


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2015 af Heptan

ρ=m/V

m= ρ·V

m=0,9275 g/cm^3 · 43,62g

m=40,45755

Der er vist et eller andet galt her.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2015 af Heptan

Hvis destillatet vejer 43,62 g pr. destillering svarer det jo til en total masse på

m(EtOH)=5\cdot 43,62\ \textup{g} \cdot 43,7 \ \%=95,3 \ \textup{g}

Det tilsvarer et indhold på 19,25 g/100mL, som så svarer til en masseprocent på 20,0 %.

Mere simpelt bliver det ikke.


Svar #9
23. februar 2015 af Albas1

#8

Hvis destillatet vejer 43,62 g pr. destillering svarer det jo til en total masse på

m(EtOH)=5\cdot 43,62\ \textup{g} \cdot 43,7 \ \%=95,3 \ \textup{g}

Det tilsvarer et indhold på 19,25 g/100mL, som så svarer til en masseprocent på 20,0 %.

Mere simpelt bliver det ikke.

Hva? Min masseprocent er jo 43,7? 


Svar #10
23. februar 2015 af Albas1

#6

Bortset fra...du laver en forgæring, som giver en alkoholprocent på 43%?! Det plejer at ligge lavere.

Ja, men jeg fremstillede bioethanolen fra vat hvilket teoretisk set bør have en høj alkoholprocent.


Skriv et svar til: HASTER! Har jeg regnet rigtigt??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.