Matematik

Trekant og omskreven cirkel med C-niveaus matematik

24. februar 2015 af Gandhara (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen

Hvordan kan den vedhæftede opgave løses med C-niveaus matematik?

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2015 af Soeffi

Skal trekanten forestille at være retvinklet? I så fald er dens hypotenuse diameter i den omskrevne cirkel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2015 af Stats

Anvend at midtnormalerne for trekanten, og vinkelret ud, også er cirklens centrum. Dernæst er det ikke svært at se, at fra centrum af cirklen og til hjørnepunkte for trekanten er lig med radius for cirklen

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
25. februar 2015 af Gandhara (Slettet)

Afstanden fra cirklens centrum til linjestykket AC er lig med længden af AC's midtnormal?

Og jeg er stadigvæk ikke med på hvordan jeg beregner koordinaterne af C. Jeg kan ud fra #1 forstå at |AC|=10.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at

        |AB| = √((6-3)2 + (15-11)2) = √(32 + 42) = 5

der er lig med cirklens radius. Da vinkel B er ret, spænder vinkel B over liniestykket AC der må være en diameter i cirklen. Trekant ABC er derfor en retvinklet 30/60-trekant, så |AC| = 10, og |BC| = 10·(√3)/2 .

Kalder vi C's koordinater for (x , y), har vi da

        |AC|2 = (3-x)2 + (11-y)2 = 102

og

        |BC|2 = (6-x)2 + (15-y)2 = 25·3

Heraf får man

        (9-2x)·3 + (26-2y)·4 = -25

eller

        6x + 8y = 27 + 104 + 25 = 156

        3x + 4y = 78

hvor y kan isoleres og indsættes i ligningen for |AC|2 , hvorved man finder en 2.-gradsligning i punktet C's x-koordinat.

Alternativt har man, at vektoren BC står vinkelret på vektoren AB = [3 ; 4] = 5·[3/5 ; 4/5] . Man har da

        BC / |BC| = -AB^ / |AB| = [4/5 ; -3/5] .

Da |BC| = 5·√3 , har man da

        OC = OB + BC = OB + |BC| · BC/|BC| = [6 ; 15] + 5·√3 ·[4/5 ; -3/5]

              = [6 ; 15] + √3 · [4 ; -3]

              = [6+4√3 ; 15-3√3]

              ≈ [12,9282 ; 9,8038]


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juli 2015 af Soeffi

CAS-konstruktionsløsning, idet det antages, at trekanten er retvinklet. Hypotenusen i retvinklet trekant er diameter i trekantens omskrevne cirkel. Dermed er svaret på spørgsmål b) lig med nul. Svaret på a) fremgår af figuren.


Skriv et svar til: Trekant og omskreven cirkel med C-niveaus matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.