Matematik

Cirkel

01. marts 2015 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har svært ved at forstå, hvordan man omskriver cirklens ligning. Fx skal jeg lave opgaven i denne tråd, men jeg forstår ikke, hvordan man går fra x2 + 2x + y2 - 4y = 0  til (x + 1)2 + (y - 2)2 = 5


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2015 af peter lind

Du laver en kvadratkompletering hvor du bruger reglen om kvadratet på en toleddet størrelse

x2 + 2x + y2 - 4y = 0 <=>  x2 + 2x  +1+ y2 - 4y +4= 0+1+4  <=> (x+1)2 +(y-2)2 = 5


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2015 af mette48 (Slettet)

x2 + 2x + y2 - 4y = 0

(x2 + 2*1*x +?  )+( y2 -2*2*y+??  )= 0

(x2 + 2*1*x +12  )-12+( y2 -2*2*y+22  )-22= 0

(x+1)2-1+(y-2)2-4=0

(x+1)2+(y-2)2=5


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2015 af Penalhuset (Slettet)

#2

Nummer!?


Svar #4
01. marts 2015 af nejvelda

Undskyld men jeg forstår ikk så meget af #2

I #1 hvor kommer 1 og 4 fra? :

x2 + 2x + y2 - 4y = 0 <=>  x2 + 2x  +1+ y2 - 4y +4= 0+1+4  <=> (x+1)2 +(y-2)2 = 5


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det forventes at du er fuldt frotrolig med kvadratsætningerne fra folkeskolen.

Se på leddene med x for sig og leddene med y for sig.

Leddene med x er x2 + 2x . Vi ønsker at skrive det på formen (x + a)2 = x2 + 2ax + a2 , hvilket kan gøres ved at sætte a = 1 og så trække a2 = 12 fra, dvs

        x2 + 2x = (x+1)2 - 12

Leddene med y er y2 - 4y , som vi ønsker at skrive på formen (y + b)2 = y2 + 2by + b2 , hvilket kan gÚres ved at sætte b = -2 og så trække b2 = (-2)2 = 4 fra, dvs.

        y2 - 4y = (y - 2)2 - (-2)2

Sammenlagt har vi

        x2 + 2x + y2 - 4y = (x + 1)2 - 1 + (y - 2)2 - 4 = 0

eller

        (x + 1)2 + (y - 2)2 = 5


Skriv et svar til: Cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.