Kemi

Bestem hastighedskonstanten k

12. april 2015 af Albas1 - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med delspørgsmål d) i vedhæftede opgave?


Svar #1
12. april 2015 af Albas1

..

Vedhæftet fil:x.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #2
12. april 2015 af Heptan

Aflæs hastighedskonstanten i din forskrift, som har formen

\ln [MnO_4^-]=-kt+\ln [MnO_4^-]_0

Halveringstiden er givet ved

t_{1/2}=\frac{\ln 2}{k}


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. april 2015 af Soeffi

Du skal nok lave et plot af ln[MnO4-] mod t og påvise en lineær sammenhæng ved hjælp af lineær regression. K vil være minus hældningen.


Svar #4
12. april 2015 af Albas1

#2

Aflæs hastighedskonstanten i din forskrift, som har formen

\ln [MnO_4^-]=-kt+\ln [MnO_4^-]_0

Halveringstiden er givet ved

t_{1/2}=\frac{\ln 2}{k}

Jeg forstår ikke rigtig hvordan du fik fandt frem til den ligning og hvordan man deraf finder hastighedskonstanten?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. april 2015 af Heptan

#4

Det er forskriften for en førsteordensreaktion. Den står i din kemi A-bog eller formelsamling.

Den kan også skrives

[MnO_4^-]=[MnO_4^-]_0\cdot e^{-kt}

Tages den naturlige logaritme på begge sider fås

\ln [MnO_4^-]=-kt+\ln [MnO_4^-]_0

Sættes [MnO4-] = 0,5 · [MnO4-]0 og t = t1/2 fås

\ln ([MnO_4^-]_0)+\ln (0,5)=-kt_{1/2}+\ln ([MnO_4^-]_0) \\ \\ \Leftrightarrow t_{1/2}=-\frac{\ln(0,5)}{k} =\frac{\ln 2}{k}


Skriv et svar til: Bestem hastighedskonstanten k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.