Matematik

vm(f) og dm(f) - find dm(f)

13. april 2015 af matthjelp (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg fandt ud af at det ikke er samme metode man bruger til at finde dm(f) hvis man får oplyst vm(f). Men er dette korrekt? tak på forhånd

Det oplyses at vm(f) er ]-5,2]

og f(x) = 3x - 5

Jeg skal vælg egentlig sætte -5 ind på x'ets plads og herved isolere x = 

-5 = 3x - 5 

-5+5 = 3x - 5 +5 

0 = 3x - 5 + 5 

0/3 = 3x/3

0 = x

og 

2=3x-5

2+5=3x-5+5

7= 3x

7/3 = 3x/x

2 1/3 / x


Svar #1
13. april 2015 af matthjelp (Slettet)

Er dette rigtigt eller helt forkert anskuet?


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2015 af 123434 (Slettet)

Definitionsmængde

Definitionsmængden er alle de tal, man kan putte ind på x's plads

Definitionsmængden er alle værdier, som man må have for x

Angives med dm(f)

Værdimængde

Værdimængden er alle de værdier, man må have for y

Angives med vm(f)

Din opgave

f(x)=3x-5

vm(f) er ]-5,2]

y skal være større end -5 og mindre eller lig med 2

-5=3x-5  →x=0

2=3x-5 →x=3,5

x skal være større end 0 og mindre eller lig med 3,5 før, at y kan være mellem større end -5 og mindre eller lig med 2.

dm(f) er ]0,3;5]


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2015 af peter lind

Det er forkert. Når det er værdimængden du kender er det y, der skal erstattes med de pågældende værdier


Svar #4
13. april 2015 af matthjelp (Slettet)

#3

Det er forkert. Når det er værdimængden du kender er det y, der skal erstattes med de pågældende værdier

#2

Definitionsmængde

Definitionsmængden er alle de tal, man kan putte ind på x's plads

Definitionsmængden er alle værdier, som man må have for x

Angives med dm(f)

Værdimængde

Værdimængden er alle de værdier, man må have for y

Angives med vm(f)

Din opgave

f(x)=3x-5

vm(f) er ]-5,2]

y skal være mellem -5 og 2. -5 må ikke være med, men det må 2 godt

-5=3x-5  →x=0

2=3x-5 →x=3,5

x skal være mellem 0 og 3,5 før, at y kan være mellem -5 og 2.

dm(f) er ]0,3;5]


 
 
Tak for jeres svar, men kan I ikke begrunde hvorfor og hvor jeg har lavet en fejl henne i min beregning ? :) 

Svar #5
13. april 2015 af matthjelp (Slettet)

Jeg fik det til ]0, 2 1/3]


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2015 af peter lind

du kan bedst se det ved at lave en graf


Svar #7
13. april 2015 af matthjelp (Slettet)

#6

du kan bedst se det ved at lave en graf

Har plottet grafen ind, jeg skal bare have en understøttende udregning


Svar #8
13. april 2015 af matthjelp (Slettet)

Vi har siddet og diskuteret lidt i klassen og vi er virkelig splittet


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. april 2015 af peter lind

På y aksen angiver du værdimængden. Tegn en vandret linje fra randpunkterne ud til grafen. Hvor de skærer grafen for funktionen tegner du lodrette linjer ned på x aksen. Det fremkomne interval er definitionsmængden


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. april 2015 af SuneChr

Den omvendte funktion f -1 til  f skal afbilde værdimængden over i definitionsmængden.
Da kan vi skrive
f -1 ( { y | - 5 < y ≤ 2 })  =  { x | 0 < x ≤ 7/3 }
Det er ikke så svært, når funktionen, som her, er monoton i hele intervallet.
 


Svar #11
14. april 2015 af matthjelp (Slettet)

nu bliver jeg helt i tvivl - hvad er det korrekte svar?


Svar #12
14. april 2015 af matthjelp (Slettet)

#9

På y aksen angiver du værdimængden. Tegn en vandret linje fra randpunkterne ud til grafen. Hvor de skærer grafen for funktionen tegner du lodrette linjer ned på x aksen. Det fremkomne interval er definitionsmængden

Men man kan kun anvende den metode på lineære funktioner ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. april 2015 af peter lind

Du kan anvende den på alle monotone funktioner


Svar #14
14. april 2015 af matthjelp (Slettet)

#13

Du kan anvende den på alle monotone funktioner

Hvad er en monoton funktion.

Jeg tænkte på at metoden ikke kunne anvendes på andengrads polynomier men kun på lineære funktioner


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. april 2015 af peter lind

Der er to typer monotone funktioner.

Der er de monotont voksende. Hvis x1 > x2 er f(x1)≥f(x2)

og der er de monotont aftagende funktioner


Svar #16
14. april 2015 af matthjelp (Slettet)

#15

Der er to typer monotone funktioner.

Der er de monotont voksende. Hvis x1 > x2 er f(x1)≥f(x2)

og der er de monotont aftagende funktioner

Så metoden kan også anvendes på andre funktioner som ikke er lineære?


Svar #17
14. april 2015 af matthjelp (Slettet)

#15

Der er to typer monotone funktioner.

Der er de monotont voksende. Hvis x1 > x2 er f(x1)≥f(x2)

og der er de monotont aftagende funktioner

Metoden kan så kun bruges på monotone funktioner som både kan være aftagende eller stigende?

Og den kan ikke bruges på andre funktioner end disse?


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. april 2015 af peter lind

Den kan bruges på monotont voksende funktioner

Den kan bruges på monotont aftagende funktioner.

I specielle tilfælde kan den bruges på andre tilfælde; men i almindelighed går det ikke


Svar #19
14. april 2015 af matthjelp (Slettet)

#18
Den kan bruges på monotont voksende funktioner

Den kan bruges på monotont aftagende funktioner.

I specielle tilfælde kan den bruges på andre tilfælde; men i almindelighed går det ikkeså.



Så den kan også bruges på ikke/lineære funktioner?

Brugbart svar (0)

Svar #20
14. april 2015 af peter lind

Den kan bruges på nogle ikke lineære funktioner men ikke på alle lineære funktioner


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.