Fysik

Lydens hastighed i luft ved hjælp af resonansrør

24. april 2015 af Jonas657 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har en stemmegaffel på 440 Hz. Jeg har en afstand på 18,2 cm.

Usikkerheden er på +- 1 cm. Dvs Maksimum værrdi = 19,2 og minimum værdi = 17,2

Hvordan kan jeg beregne lydens hastighed i luft ved hjælp af de to afstande 19,2 cm og 17,2 cm

Jeg har også en stemmegaffel på 1000 Hz og en afstand på 7,5 cm

Usikkerheden er på +- 2 mm. Dvs Maksimum værdi = 7,7 og minimum værdi = 7,3

Hvordan kan jeg beregne lydens hastighed i luft ved hjælp af de to afstande 7,7 cm og 7,3 cm


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2015 af mathon

Afstanden mellem to naboknudepunkter er

                            L=\frac{\lambda }{2}

                             \lambda =2L

                             v=\lambda \cdot f=2L\cdot (440\; Hz)
        
     


Svar #2
24. april 2015 af Jonas657 (Slettet)

#1

Jamen 2L er i denne situation længden dvs. 2*7,7 cm = 15,4 cm * 440 Hz. så får jeg jo noget helt andet.

Jeg skal vel omregne cm til m også derefter gange med 440 Hz ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2015 af mathon

Afstanden mellem to naboknudepunkter ved 20°C skal være ca. 38 cm.

Du synes at rode rundt i længderne uden overblik eller slutmål.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2015 af Eksperimentalfysikeren

#2

Du blander de to målesæt sammen. Du skal benytte: v = λ*f. Indsæt frekvens og bølgelængde for samme forsøg. De afstande, du har målt er halve bølgelængder, så husk at gage med 2.

For hver af frekvenserne har du to bølgelængder, fordi du tager hensyn til usikkerheden, så du skal gennem 4 gennemregninger.


Svar #5
26. april 2015 af Jonas657 (Slettet)

#4

så for, at måle lydens hastighed kun med afstanden f.eks. 17,2 cm

v = 2 * 17,2 * 440 eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er helt rigtigt. Når du har regnet værdien ud, gør du det samme i de tre andre tilfælde.

Du kan så finde v440 som gennemsnit af de to værdier for 440 Hz og tilsvarende v1000 for 1000 Hz. De skulle gerne ligge tæt ved hinanden.


Svar #7
27. april 2015 af Jonas657 (Slettet)

#6

Tag et eksempel f.eks. 7,7

v = (2*7,7)*1000 = 15400

Eller 17,2

v = (17,2*2)*450 = 15480

Det lyder ikke til, at være noget brugbart..


Svar #8
27. april 2015 af Jonas657 (Slettet)

440 undskyld


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. april 2015 af Eksperimentalfysikeren

Husk enhederne!

Jeg gætter på, du er kommet frem til ca 15400 cm/s = 154m/s. Det ser ud til, at der er gået noget galt med en faktor 2. Prøv at finde ud af, hvor det kan være gået galt.

Du har fundet de to nedre grænser, der passer fint sammen, men du mangler de to øvre grænser. Prøv at regne dem ud.

Du bør desuden beregne hastigheden ud fra de målte værdier.


Skriv et svar til: Lydens hastighed i luft ved hjælp af resonansrør

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.