Matematik

Hastighed opgave hjælp

30. april 2015 af NHLfan - Niveau: 9. klasse

Er ikke helt sikker på det her emne, kan ikke huske formlen for at finde ud af de to nedstående opgaver.

Mads løber på et løbebånd. Han løber med en konstant fart på 12 km/t.

Hvor mange kilometer løber Mads på 20 minutter?

Hvor lang tid tager det for Mads at løbe 10 km?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2015 af mathon

                     På 1 time  løber Mads 12 km

                     På 1/3 time = 20 min.  løber Mads (12 km)/3 = 4 km

                     På 1/12 time = 5 min.  løber Mads (12 km)/12 = 1 km

                     På 10/12 time = 50 min.  løber Mads (1 km)·10 = 10 km


Svar #2
30. april 2015 af NHLfan

#1

                     På 1 time  løber Mads 12 km

                     På 1/3 time = 20 min.  løber Mads (12 km)/3 = 4 km

                     På 1/12 time = 5 min.  løber Mads (12 km)/12 = 1 km

                     På 10/12 time = 50 min.  løber Mads (1 km)·10 = 10 km

Tak for svaret! Er det muligt at lave en formel for det, så det er nemmere at memorere? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2015 af Soeffi

#2 Tak for svaret! Er det muligt at lave en formel for det, så det er nemmere at memorere? 

Prøv evt. at bruge enhederne.

I første opgave har du oplysningerne 12km/time og 20 min. For at ende med et facit, der har enheden km skal man gange hastigheden med noget, der får time til gå ud i nævneren. Da time og minut ikke passer sammen omskriver du: 12 km/(time) = 12 km/(60min). Derefter ganger du tallene:  12 km/(60min)·20min=(12/60)·20 km = 4km.

Hvis du bliver spurgt om tid, så ved du at resultatet skal have enheden timer, minutter eller lignende. Hvis du vender 12 km/time om får du (1/12) timer/km, hvor den ønskede enhed står i tælleren. Ganger du (1/12) time/km med 10 km får du (10/12) timer = (10/12) (60min) = (10/12)·60 min = 50 min..


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. maj 2015 af mathon

dvs
               \frac{t}{s}=\frac{1}{v}            hvor      \begin{array} {|c|c|c|} t&s&v\\ \hline tid&str\ae kning&konstsant\; fart \end{array}
            


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2015 af mette48 (Slettet)

v=s/t


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. maj 2015 af mathon

               \frac{t}{s}=\frac{1}{12}\; \frac{time}{km}=\frac{5 \; min}{km}=\frac{4\cdot (5\; min)}{4\; km}=\frac{20\; min}{\mathbf{\color{Red} 4\; km}}

              \frac{5 \; min}{km}=\frac{10\cdot (5\; min)}{10\; km}=\frac{50\; min}{\mathbf{\color{Red} 10}\; km}


Skriv et svar til: Hastighed opgave hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.