Matematik

Reducér udtryk

25. maj 2015 af sinem2344 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nu skal jeg snart til matematikeksamen og jeg har stadig nogle gange problemer med at reducere, så det øver jeg mig lidt på.

Jeg prøvede fx at reducere følgende udtryk:
4ab+(2a-b)2-b2

og
6ab+(a-3b)2
og det gik helt galt. Jeg fik den første til 2a2, men ifølge facit skal det give 4a2
Det andet fik jeg til a2+3b2, men burde give a2+9b2
Er der en, der lige kan reducere de to udtryk og skære det lidt ud i pap for mig? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2015 af alexandersvanholm

a)
4ab+(2a-b)^2-b^2

-b^2+4ab+(2a-b)^2

-b^2+b^2-4ab+4ab+4a^2

4a^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj 2015 af alexandersvanholm

#1

For at komme til det tredje punkt, skal du blot reducere udtrykket til højre:

(2a-b)^2

Dette reduceres til:

4a^2-4ab+b^2

Som kan reduceres samlet videre til:

-b^2+b^2-4ab+4ab+4a^2

Som til sidst bliver reduceret til:

4a^2


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2015 af alexandersvanholm

b)
6ab+(a-3b)^2

a^2-6ab+9b^2

a^2+6ab-6ab+9b^2

a^2+9b^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2015 af OnceUponATime (Slettet)

Det ser ud til, at den går galt ved dig, når du skal løse (2a-b)^2 og (a-3b)^2.

Lad os tage det andet udtryk sammen, så kan du prøve med det første.

6ab+(a-3b)^2

Parantesen er i anden. Dvs. der er to paranteser ganget sammen. Så vi skriver:

6ab+(a-3b)*(a-3b)

Vi kan ikke gøre noget ved 6ab så vi fokuserer nu på de to paranteser, som skal ganges sammen:

(a-3b)*(a-3b)

a i den første parantes ganges med hvert af de to udtryk i det andet parantes. Herefter ganges -3b fra den første parantes med hvert af de to udtryk i den anden parantes. Det kan vi skrive sådan her:

a*a+a*-3b+(-3b)*a+(-3b)*(-3b)

Nu reducerer vi dette udtryk. Det gør vi ved at gange det der skal ganges.

a^2+(-3ab)+(-3ab)+9b^2

Nu åbner vi paranteserne:

a^2-3ab-3ab+9b^2

Nu husker vi lige de 6ab som vi så bort fra før, for at koncentrerer os om de to paranteser. Vi har altså nu:

6ab+a^2-3ab-3ab+9b^2

Nu reducerer vi. Vi kan se, at -3ab-3ab giver -6ab. Og vi har allerede +6ab. Derfor giver 6ab-6ab=0. Dvs. de går ud med hinanden. Tilbage har vi:

a^2+9b^2


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2015 af alexandersvanholm

#3

For at komme til det andet punkt, skal du blot reducere udtrykket:

(a-3b)^2

Dette reduceres til:

(a-b)^2=a^2-2ab+b^2

=a^2-2*3ab+(3b)^2

=a^2-6ab+9b^2

Som til sidst bliver reduceret til:

a^2+9b^2


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2015 af Soeffi

#0 

Du tager den rigtige formel, som er (a+b)2 = a2 + 2ab + b2. Når du skal bruge det på udtrykket (2a + b)2, siger du fejlagtigt, at a er det samme i begge formler, men a'et i den første formel svarer til 2a i den anden og [a]2 skal dermed erstattes af [2a]2 = 4a2.

Tilsvarende med b i andet udtryk.


Svar #7
25. maj 2015 af sinem2344 (Slettet)

Det giver ret god mening :)
Er der så en, der lige kan hjælpe mig med det her udtryk: 
4-(a-4b)2-4(2ab-4b2
Jeg tænkte lidt på følgende:

4-(a-4b)*(a-4b)-8ab+16b2
4-a2-4ab-4ab+16b2-8ab+16b2
4-a2-8ab+16b2-8ab-16b2

Er jeg lidt gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. maj 2015 af alexandersvanholm

#7

4-(a-4b)^2-4(2ab-4b^2)

-4(-4b^2+2ab)+4-(a-4b)^2

-a^2+2*4ab-4(-4b^2+2ab)+4-(4b)^2

-a^2+2*4ab-8ab+4+16b^2-(4b)^2

-a^2+4


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2015 af alexandersvanholm

#8

For at komme til det tredje punkt, skal du reducere:

-(a-4b)^2

Hvilket er:

-a^2+2*4ab=(4b)^2

For at komme til det fjerde punkt, skal du reducere:

-4(-4b^2+2ab)

Hvilket er:

16b^2-8ab

Og dette sammenlagt giver så:

-a^2+2*4ab-8ab+4+16b^2-(4b)^2

-a^2+4


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. maj 2015 af Soeffi

#7
4-(a-4b)2-4(2ab-4b2
4-(a-4b)*(a-4b)-8ab+16b2
4-a2-4ab-4ab+16b2-8ab+16b2 ...Du hæver parentesen forkert!
4-a2-8ab+16b2-8ab-16b2

Skriv et svar til: Reducér udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.