Kemi
Beregning af smeltepunktet.
Svar #2
30. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Er der ikke et klogt hovede, der kan hjælpe mig, da jeg rigtig gerne vil løse den opgave.
Svar #3
30. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Clausius-Clapeyrons ligning
dp/dT = l / (T(vb - va))
udtrykker hældningskoefficienten af faseovergangskurverne i et pT-diagram:

Vi er i denne opgave interesseret i linien mellem fast og flydende form. Vi har at
dp/dT = (10* 106 Pa - 101325 Pa) / (Tsm,10MPa - 29,8oC)
Tsm,10MPa er den, vi skal finde. Vi skal så bare have bestemt dp/dT med Clausius-Clapeyrons ligning.
Hvis vi betragter 1 mol gallium, er smeltevarmen l = -5,59 kJ.
Galliums molvægt kan man slå op til M = 69,723 g/mol, så det ene mol, vi betragter vejer altså 69,723 g. va og vb kan vi så finde ud fra densiteterne for fast og flydende form:
vb = 69,723g/(5,907g/cm3) = 11,803 cm3 = 11,803*10-6 m3
va = 69,723g/(6,100g/cm3) = 11,430 *10-6 m3
Så kan man sætte ind:
dp/dT = -5,59*103/(302,8*(11,803*10-6 - 11,430*10-6)) = -49493379
Tsm,10MPa = 29,8oC + (10*106 - 101325) / (-49493379) = 29,6oC.
Svar #4
30. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Svar #5
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Kan du give et hint ?
Svar #6
31. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Mon ikke man kan opstille en kraftbalance?:
π*r2*p = π*r2*p0 + σ*2π*r <=>
r = 2σ / (p - p0)
???
Jeg ved ikke med det andet spørgsmål.
Svar #7
31. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Jeg en kommentar til den første opgave:
For at bruge udtrykket
dp/dT = (10* 106 Pa - 101325 Pa) / (Tsm,10MPa - 29,8oC)
har jeg antaget, at smeltekurven er en ret linie. Hvis du vil gøre det heeelt rigtigt, så skal du tage Clapeyrons ligning
dp/dT = l / (T(vb - va))
og løse den som en differentialligning vha. 'separation af de variable'
∫p1p2 dp = ∫T1T2 l / (T(vb - va)) dT <=>
p2 - p1 = l / (vb - va)*ln(T2 /T1) <=>
T2 = T1 * e(p2-p1)(vb-va) / l
T2 = 302,8 * e(10*10^6 - 101325)(11,430*10^-6 - 11,803*10^-6) / 5,59*10^3 = 302,6 K = 29,6 oC
Så det giver det samme, men er principielt mere korrekt.
Svar #8
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Arh okay, tak for den lille ekstra detlaje.
Jeg har forsøgt at sætte ind i det du har opskrevet. Der får jeg:
r = 2σ / (p - p0) = (2*0,358 N/m)/(10 *10^6 Pa - 0 Pa) *10^-6 μm = 7,16 μm.
Det rigtige resultet skulle dog være 0,055 μm. Hvad har jeg gjort forkert ?
(Oplysningerne får jeg naturligvis fra den vedhæftede fil øverst i forummet)
Svar #9
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Svar #10
31. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Ja, overfladespændingen skal projiceres ind på vandret:
π*r2*p = π*r2*p0 + σ*2π*r*cos(180-130) <=>
r = 2σ *cos(180-130)/ (p - p0)
r = 2*0,358*cos(50) / (10*106 - 101325) = 0,0465 μm
Vi kommer da nærmere.
Svar #11
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Svar #13
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Svar #14
31. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Ja, der er omkredsen af en cirkel. Der hvor menisken har kontakt til væggen.
Svar #15
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
arh okay. Jeg tænkte også på i den sidste del af spørgsmålet, hvor man skal beregne den masse, som skal anbringes oven på trykcylinderens stempel for at muliggøre fyldning af revner med en radius r = 0,25 mikro meter. Kunne man ikke igen opstille ligningen:
r = 2σ *cos(180-130)/ (p - p0), hvor spændingen og radius er indsat for at finde trykket p. Det er jo i Pa, som er N/m^2. Hvis man så ganger med arealet, får man vel N, og her kan man dividere med tyngdeaccelerationen g med enheden N/kg, så får man vel kg ?? Jeg får dog ikke det rigtige, når jeg gør det. Det skal give 85 kg
Svar #16
31. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Hvis man bruger sin i stedet for cos, får man det rigtige resultat.
r = 2*0,358*sin(180-130) / (10*106 ) = 0,055 μm
Er det mig, der har projiceret den forkert?
Svar #17
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Svar #18
31. maj 2015 af Simon888 (Slettet)
Jeg tænker først at opstille volumenarbejdet:
W = -nRT ln(V2/V1)= - n*8,314*298,15 * ln(1/2) = n*1718 J.
Og dernæst finde brudarbejdet W=F * S og sætte dem lig hinanden for at finde stofmængden.
Problemet er bare, at jeg ikke får det rigtige svar. Jeg tror, det er mit brudarbejde, der er noget galt med. Her er hvad jeg gør:
W = sigma * A * S = 100 * 10^6 Pa * pi * (0,1 m)^2 * 0,5 * 10^-3 m = 392,7 J
n*1718= 392,7 n= 392,7/1718 = 0,229 mol
Måske er det fordi man skal integrerer spændingen op, men det har jeg forsøgt. Det er muligt jeg har lavet fejl.
Svar #19
31. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Jeg tror, at du har gjort det næsten rigtigt. Men i stedet for at indsætte σ = 100 MPa, skal du indsætte 50 MPa. Den varierer jo lineært fra 0 MPa til 100 MPa, så den gennemsnitlige værdi er 50 MPa. Og så er radius af cylinderen 0,05 m.
W = 50*106 * pi * 0,052 * 0,5*10-3 = 196,35 J
n = 196,35/1718 = 0,114
Skriv et svar til: Beregning af smeltepunktet.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.

