Fysik

Arbejde og mekanisk energi

09. juni 2015 af Daisyangel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa er der nogle fysik nørder, som kan fortælle mig hvordan arbejde hænger sammen med mekanisk energi? Er lidt lost :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2015 af mathon

                   Arbejde = energiændring

                   \overrightarrow{F_{res}}\cdot \overrightarrow{s}=\Delta E_{mek}


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2015 af mathon

Har du ikke haft om vektorer,
skal du kun redegøre for tilfælde, hvor F_{res} og s virker i samme linje.

Da er
             når kraften har samme retning som vejen

                       F_{res}\cdot s=\Delta E


             når kraften har modsat retning af vejen

                       F_{res}\cdot s=-\Delta E


Svar #3
09. juni 2015 af Daisyangel (Slettet)

Neej, har ik haft om vektor, da jeg kun går i 2g. Men kan du formulere for hvordan du vil definere betydningen af "arbejde" med dine egne ord? Forstår ikke det der står på nettet

Svar #4
09. juni 2015 af Daisyangel (Slettet)

Og kan du komme med et eksempel på hvor der sker et arbejde. Altså sådan som jeg har forstået hvad arbejde er, er det når der sker en energiomdannelse, altså der udføres et arbejde, når energien skifter fra potentiel energi til kinetisk energi?

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2015 af mathon

Når kraft og vej virker i samme linje                     

                                  Arbejde = \pmKraftens størrelse gange vejens længde

+ for samme retning    - for modsatte retninger


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2015 af mathon

Når tyngdekraften udfører et arbejde på et legeme anbragt over 0-niveau for E_{pot}

mindskes legemets E_{pot} medens E_{kin} øges under energikonstans.

                               \Delta E_{pot}=A_{tyngde}

                               \Delta E_{pot}+\Delta E_{kin}=\Delta E_{mek}=0

                               m\cdot g\cdot h+ \frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2= E_{mek}=m\cdot g\cdot \boldsymbol{H}= \frac{1}{2}\cdot m\cdot \boldsymbol{V}^2

                               


Svar #7
09. juni 2015 af Daisyangel (Slettet)

Okay, så hvis en bold fra et bord, er det så tyngdekraften der udfører et arbejde på bolden?


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. juni 2015 af mathon

     Ja.


Svar #9
10. juni 2015 af Daisyangel (Slettet)

Har lige spørgsmål mere. Det er fordi min lærer skriver at man skal komme ind på effekt også, når man snakker om mekanisk energi. Ved du hvordan effekt hænger sammen med mekanisk energi, for det forstår jeg ikke :(


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. juni 2015 af mathon

                                      E_{mek}  er konstant    
hvorfor effekten    
                                       P=\frac{\mathrm{d} E_{mek}}{\mathrm{d} t}=0

               


Svar #11
10. juni 2015 af Daisyangel (Slettet)

Er det muligt at du kan uddybe det lidt mere :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. juni 2015 af mathon

                                      E_{mek}  er konstant    
hvorfor effekten    
                                       P=\frac{\mathrm{d} E_{mek}}{\mathrm{d} t}=0=\frac{\mathrm{d} E_{pot}}{\mathrm{d} t}+\frac{\mathrm{d} E_{kin}}{\mathrm{d} t}

hvoraf
                                       \frac{\mathrm{d} E_{pot}}{\mathrm{d} t}=-\frac{\mathrm{d} E_{kin}}{\mathrm{d} t}


Skriv et svar til: Arbejde og mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.