Kemi

Forskel på aktuel og formel koncentration?

18. juni 2015 af Augibalaugi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogen, der kan sige mig, hvad forskellen på aktuel og formel koncentration er?

Hvordan beregnes de henholdsvis?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2015 af powpow (Slettet)

I kemi er koncentration et mål for mængden af et stof i et givet volumen af en opløsning. Ofte bliver c brugt som symbol for den formelle koncentration Stofmængdekoncentrationen kan beregnes ved en given stofmængde over et givet volumen: c = n/V. Den koncentration som står på flasken. f.eks. 1M HCl

Aktuel koncentration, er hvor meget der faktisk er til stede af de forskellige stoffer. fx. når saltet kalciumklorid bliver opløst i vand ser reaktionen således ud: CaCl2 (s) → Ca2+ (aq) + 2Cl- (aq). Det der er i opløsningen er calciumioner og chloridioner.

Så hvis man fx har 1 M CaCl2 opløst i 2 L vand har man så at den formelle koncentration er

n = c/V = 1 / 2 = 0.5 mol/L

Hvor den aktuelle koncentration er lig med 0

[CaCl2] = 0, da der ikke er CaCl2 i opløsningen længere.

Tilgengæld er den aktuelle koncentration for de to andre oner:

[Ca2+] = 0,5 mol/L, fordi hvergang vi har calciumchlorid har vi en calcium

[Cl-] = 1 mol/L

Den er dobbelt så stor, for hver gang der er en CaCl2 opløst så dannes der 2 Cl- ioner.


Svar #2
18. juni 2015 af Augibalaugi (Slettet)

Tak! :)


Skriv et svar til: Forskel på aktuel og formel koncentration?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.