Matematik

Kommentér modellen

31. august 2015 af Pizzaglad (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder med en opgave, som lyder:

- Kommentér modellen, når det oplyses, at Tysklands solcellekapacitet i 2015 var 38555 MW.

Jeg har udregnet en forskrift til at være f(x) = 1902.44 * (1.523)^x
Modellen er fra 2005, og tallene ligger således:

år 2005 - 2056 MW

år 2006 - 2899 MW

år 2007 - 4170 MW

år 2008 - 6120 MW

år 2009 - 9901 MW

år 2010 - 17320 MW

Er der nogen, som kan hjælpe mig med opgaven? Skal aflevere opgaven i dag.

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2015 af mathon

Hvis din forskrift er troværdig,
har

         den årlige vækst været 52{,}3\%

.......

                1{,}523=a=1+r

                r=0{,}523=52{,}3\%


Svar #2
31. august 2015 af Pizzaglad (Slettet)

Hvordan det?


Svar #3
31. august 2015 af Pizzaglad (Slettet)

Jamen er det ikke noget med at jeg skal finde forskellen mellem modellens forudsigelse og det reelle tal?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2015 af mathon

                            \begin{array} {c|c|c} aa r\!stal&modelberegning&realitet\\ \hline 2005&1902&2056\\ \hline 2006&2897&2899\\ \hline 2007&4413&4170\\ \hline 2008&6721&6120\\ \hline 2009&10236&9901\\ \hline 2010&15589&17320 \end{array}


Svar #5
31. august 2015 af Pizzaglad (Slettet)

Jeg er stadig ikke sikker på, hvordan jeg skal kommentere modellen :( kan du forklare på en anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2015 af SuneChr

# 5
Man skal muligvis give et bud på, om modellen kan holde, -  ud over år 2015.
Er der noget i skemaet # 4, som indikerer, at grænsen for vækst måske ér nået med denne model?


Svar #7
31. august 2015 af Pizzaglad (Slettet)

Altså, jeg har fået at vide, at jeg skal subtrahere 2015 med 2005 for at finde antal år, der er gået, hvilket med hurtigt hovedregning giver 10 år. 
Derefter skal jeg sætte 10 ind på x'es plads i min forskrift 1902,44 * (1,523)^x .
Bruger jeg mit cas-værktøj, giver dette i 2015: 127735 MW, hvilket er MEGET højere end 38555 MW. 
Så skal jeg finde den procentvise forskel, hvilket er 231,3%....

Er det meningen, at procent-forskellen er så høj, som jeg har fået den til at være?


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2015 af mathon

                                \begin{array} {c|c|c} aa r\!stal&modelberegning&realitet\\ \hline 2005&1902&2056\\ \hline 2006&2897&2899\\ \hline 2007&4413&4170\\ \hline 2008&6721&6120\\ \hline 2009&10.236&9901\\ \hline 2010&15.589&17.320 \\ \hline \mathbf{\color{Magenta} 2015}&\mathbf{\color{Red} 127.735}&\mathbf{\color{Blue} 38.555} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. september 2015 af SuneChr

Skemaet # 8
SP 0109150113.GIF

Vedhæftet fil:SP 0109150113.GIF

Skriv et svar til: Kommentér modellen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.