Kemi

Afstemme tre redoxreaktioner

09. september 2015 af sern (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP,

Kan I hjælpe mig med at afstemme tre redoxreaktioner, som foregår i basisk opløsning? (jeg har vedhæftet et billede med dem) 

Jeg kender godt til reglerne, og jeg kan også bruge dem, men det giver bare ikke mening, når jeg prøver at afstemme disse reaktioner. 

Mvh., 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2015 af Soeffi

Kan du ikke løse nogen af dem?


Svar #2
09. september 2015 af sern (Slettet)

Nej, jeg kan ikke løse nogen af dem...

Der er 15 redoxreaktioner, men det er kun disse tre redoxreaktioner, som jeg har problemer med. 


Svar #3
09. september 2015 af sern (Slettet)

Jeg ved:

OT

Mn2+  : +II

MNO4- : +VII

MNO2 : +II

OT 

OH- : -II

MNO4- : +VII

MnO42-  : +II

O2 : 0

OT

H2O2 : -I

MNO4- : +VII

MNO2 : +II

O2 : 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2015 af Soeffi

#3

Mn2+  : +II (opgang = 2)

MnO4- : +VII (nedgang = 3)

MnO2 : +IV

Oxidations-afstemning:

3Mn^{2+}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow (2+3)MnO_{2}

3Mn^{2+}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 5MnO_{2} 

Er det sur opløsning? I så fald:

3Mn^{2+}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 5MnO_{2}+4H^{+}

Afstemning af H og O med H2O:

3Mn^{2+}+2MnO_{4}^{-}+2H_{2}O\rightarrow 5MnO_{2}+4H^{+}


Svar #5
09. september 2015 af sern (Slettet)

Nej, det er en basisk opløsning. 

Tak for hjælpen :) 


Svar #6
09. september 2015 af sern (Slettet)

Hvad med den anden?

Mn: 1 nedgang

O: 2 opgang

Er det rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2015 af Soeffi

#3

OH- : -II

MnO4- : +VII

MnO42-  : +VI (nedgang: 1)

O2 : 0 (opgang: 2)


Svar #8
09. september 2015 af sern (Slettet)

Er forskellen mellem ladningen på højre side og ladningen på venstre side så 1?

Hvis dette er tilfældet er der ikke lige mange O'er på begge sider.

Det er en basisk opløsning, så OH skal lægges til på venstre side, og H20 på venstre side.


Svar #9
09. september 2015 af sern (Slettet)

Vil du ikke være sød at hjælpe mig med resten?

Jeg kan slet ikke finde ud af det...


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2015 af Soeffi

Reaktionsligning med reagerende atomer markeret.

{\color{Red} O}H^{-}+{\color{Blue} Mn}O_{4}^{-}\rightarrow {\color{Blue} Mn}O_{4}^{2-}+{\color{Red} O}_{2}

O2 ganges med 1/2 for at der kun skal indgå et atom af hvert grundstof der reagerer i hver enkelt forbindelse:

OH^{-}+MnO_{4}^{-}\rightarrow MnO_{4}^{2-}+\frac{1}{2}O_{2}

O går 2 op og Mn går 1 ned. 

OH^{-}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 2MnO_{4}^{2-}+\frac{1}{2}O_{2}

Ladning afstemmes:

2OH^{-}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 2MnO_{4}^{2-}+\frac{1}{2}O_{2}

H og O afstemmes med H2O:

2OH^{-}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 2MnO_{4}^{2-}+\frac{1}{2}O_{2}+H_{2}O

Der ganges igennem med 2 for at få hele tal:

4OH^{-}+4MnO_{4}^{-}\rightarrow 4MnO_{4}^{2-}+O_{2}+2H_{2}O


Svar #11
09. september 2015 af sern (Slettet)

Tak skal du have - Det var en stor hjælp :)

Jeg havde ikke taget højde for 2'et i O2 , derfor fik jeg det aldrig til 1/2

Den næste:

O: opgang: 1

Mn: nedgang 3

Ladning:

2 * (-1) = -2

Forskel på 2 

Jeg får ikke lige mange O'er på begge side, hvis jeg sætter 2OH- ind på venstre side, og H20 på højre side.

Hvad er fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. september 2015 af Soeffi

H_{2}{\color{Red} O}_{2}+{\color{Blue} Mn}O_{4}^{-}\rightarrow {\color{Blue} Mn}O_{2}+{\color{Red} O}_{2}

O i H2O2 reagerer med Mn. For at der kun skal være et O i H2O2 og O2, ganges begge stoffer med 1/2. 

\frac{1}{2}H_{2}O_{2}+MnO_{4}^{-}\rightarrow MnO_{2}+\frac{1}{2}O_{2}

OT:

O går fra -1 til 0 ...opgang = 1

Mn går fra 7 til 4 ...nedgang = 3

Man ganger over kors med opgang og nedgang:

\frac{3}{2}H_{2}O_{2}+MnO_{4}^{-}\rightarrow MnO_{2}+\frac{3}{2}O_{2}

Ladninger afstemmes med H+ (går jeg ud fra):

\frac{3}{2}H_{2}O_{2}+MnO_{4}^{-}+H^{+}\rightarrow MnO_{2}+\frac{3}{2}O_{2}

H og O afstemmes med H2O:

\frac{3}{2}H_{2} O_{2}+ MnO_{4}^{-}+H^{+}\rightarrow MnO_{2}+\frac{3}{2}O_{2}+2H_{2}O

Der ganges igennem med 2:

3H_{2} O_{2}+ 2MnO_{4}^{-}+2H^{+}\rightarrow 2MnO_{2}+3O_{2}+4H_{2}O


Svar #13
09. september 2015 af sern (Slettet)

Det er en basisk opløsning, så gælder dette?


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. september 2015 af Soeffi

#12 (Jeg havde bare set et eksempel med sur opløsning på nettet)

\frac{3}{2}H_{2}O_{2}+MnO_{4}^{-}\rightarrow MnO_{2}+\frac{3}{2}O_{2}

Der ganges igennem med 2:

3H_{2}O_{2}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 2MnO_{2}+3O_{2}

Ladninger afstemmes med OH-: 

3H_{2}O_{2}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 2MnO_{2}+3O_{2}+2OH^{-}

H og O afstemmes med H2O:

3H_{2}O_{2}+2MnO_{4}^{-}\rightarrow 2MnO_{2}+3O_{2}+2OH^{-}+2H_{2}O


Skriv et svar til: Afstemme tre redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.