Matematik

Reducere udtryk

11. september 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Jeg skal reducere følgende udtryk: 4x(x-1)-(5-3x)^2

Det bliver omformet til 4x(x+1)..............................osv

Hvorfor x+1, når der i udtrykket står x-1??

Håber nogen kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2015 af 123434 (Slettet)

4x(x-1)=4x*x+4x*-1=4x2-4x

(a-b)2=a2+b2-2ab

(5-3x)2=52+9x2-2*5*3x=25+9x2-30x


Svar #2
11. september 2015 af MMLL13

Kan du muligvis forklare det lidt mere i ord? :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2015 af Stræbende

4x(x-1)-(5-3x)2

Først skal du fjerne parenteserne. Du har 2 parenteser. Den ene er en gange parentes fordi der er et "usynligt" gangetegn mellem 4x og starten af parentesen. Derefter har man en minus parentes fordi der netop er et minustegn foran parentesen. Bemærk at du kan bruge en af de 3 kvadratsætninger for minus parentesen.

Lad os start med gange parentesen:

4x(x-1)

For at hæve/fjerne en gange parentes skal man gange ind på hvert led i parentesen. Et led er et tegn(e) adskildt af et plus (+) eller minus (-). Du har 2 led i parentesen nemlig x og 1.

4x*x=4x2

Bemærk at når jeg siger x*x så bliver det x2

4x*(-1)= -4x

-------------------------------------

Du ved at du kan bruge kvadratsætningen:

(a-b)2=a2+b2-2ab

Så skriver du bare tallene ind.

(5-3x)2=25+9x2-2*5*3x=25+9x2-30x

SÅ NU HAR DU

4x- 4x + 25 + 9x2 - 30x = 13x2 + 25 - 34x

Bemærk at xer ikke det samme som x


Svar #4
12. september 2015 af MMLL13

Mange tak for det Mobbi123 :)


Skriv et svar til: Reducere udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.