Kemi

Beregne pH i opløsning med svag og stærk base?

13. september 2015 af B96 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder: 

100 mL 0,0100 M butansyreopløsning tilsættes 100 mL 0,0100 M NaOH. 

Beregn pH i blandingen. 

C4H8O2 (aq) + OH- (aq) --> C4H7O2- (aq) + H2O (l)

(og det skal naturligvis være en ligevægtspil..) 

Tidligere har jeg beregnet, at pH i 0,0100 M butansyreoplsøning er = 3,4 

Da har jeg ift. denne opgave først beregnet stofmængder. Derefter bestemt fordelingen af C4H8O2  og  C4H7O2- i butansyreopløsningen.  Da kom jeg frem til, at 96,6 % var på syreform og 3,8 % på baseform (ift. butansyreopløsnignen). Da beregnede jeg, hvor mange mol af syren og dens korresponerende base, der så var i butansyreopløsningen: 

             C4H8O2 (aq)    +    OH- (aq)    -->    C4H7O2- (aq)    +    H2O (l)

Før:       0,000966 mol          0,001 mol          0,000038 mol 

Efter:     0 mol                       0,000034 mol    0,001004 mol 

Hvordan beregner jeg pH i denne opløsning? Eller er det overhovedet korrekt at gøre det på denne måde? 

Jeg prøvede også at se på det rent formelt set, og antage at alt var på formen C4H8O2. Da fik jeg pH til 8,25. Men egentlig er der vel OH- i overskud? 


Svar #1
13. september 2015 af B96 (Slettet)

Og der skal så stå 96,2 % og 0,000962 mol 

efter:

C4H8O2: 0 mol 

OH-: 0,000038 mol 

C4H7O2-: 0,001 mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2015 af mathon

     brug
                 pufferligningen.


Svar #3
13. september 2015 af B96 (Slettet)

Men OH- og C4H7O2- er vel ikke et korresponderende syre-basepar


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2015 af mathon

Det var nøget vrøvl i #2, da al butansyren omdannes til natriumbutanoat, hvorfor der ikke skal være en ligevægtspil.

                     C4H7O2-   er en svag base  

hvoraf ved 25°C:
                          pH = 7 + (1/2)(pKs + log(cb))                 

                          pH = 7 + (1/2)(4,83 + log(cb))                      

                         


Svar #5
13. september 2015 af B96 (Slettet)

Arh, mange tak

Svar #6
13. september 2015 af B96 (Slettet)

Men ved den indledende ph er noget allerede noget, der er omdanner til natriumbutanoat, hvorfor der er overskud af NaOH. Så vidt jeg er kommet..

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2015 af Heptan

Der er også et overskud af NaOH, og det er årsagen til at pH > 7.

Ligningen i #4 forlanger derfor en ligevægtspil, men cb er den formelle koncentration, og ikke den aktuelle koncentration.


Svar #8
13. september 2015 af B96 (Slettet)

Og så vel fordi natriumbutanoat er en base,trods en svag en af slagsen.

Ved den formelle kom jeg frem til pH = 8,25

Og tak for svar :)

Skriv et svar til: Beregne pH i opløsning med svag og stærk base?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.