Kemi

KEMI opgaver hjælp :))))

16. september 2015 af Arameo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg har nu brugt meget tid på de her to opgaver, men kan desværre ikke rigtigt komme frem til noget der rigtigt. Jeg vil gerne bede om hjælp i følgende opgaver. Helst med hvordan og hvor de forskellige tal skal indsættes, nå vi har noget med 2 eller flere syredissociationskonstanter at gøre: 

Phosphorsyre, H3PO4, er en trivalent syre med syredissociationskonstanterne Ks1 = 7,59·10–3 M, Ks2 = 6,17·10–8 M og Ks3 = 2,14·10–13 M. Vandets ionprodukt Kv = 1,00·10–14 M2

a) Beregn pH i en 0,100 M vandig opløsning af phosphorsyre, idet der kun tages hensyn til lige-vægten: 

H3PO4 <-> H+ + H2PO4-

b) Beregn massen af fast NaOH som skal sættes til 0,50 liter 0,10 M opløsning af NaH2PO4 for at give en pufferopløsning med et pH på 7,4. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2015 af mathon

a)
          pKs1 = -log(7,59·10-3) = 2,12      hvilket indikerer middelstærk syre:

                                                       -10-2,12 + √(10-4,24 + 4·10-2,12·0,1)
                                    pH = - log (------------------------------------------------)
                                                                               2                                                     
                                               


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. september 2015 af mathon

b)
         pKs2 = -log(6,17·10-8) = 7,21

              af pufferligningen
         haves:      

                            cb
                           ---- = 10 pH-pKs
                            cs

                              cb           10pH-pKs                      1
                           ------- = ----------------- = ------------------        
                           cs+cb    1 + 10pH-pKs        1 + 10pKs-pH

                      
                                        1
                          cb = ---------------- · (cs + cb)
                                 1 + 10pKs-pH

                                                          1
                          cb = n(OH-) = ------------------ · (0,10 M) = 0,060766 M
                                                 1 + 107,21-7,40    

                          c(NaOH) = c(OH-) = 0,060766 mol/L = 0,030383 mol/(0,50 L)

                          m(NaOH) = (0,030383 mol) · (40,00 g/mol)

                     

  

                          


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. september 2015 af mathon

tredjesidste linje i #2 skal være:

                                                                             1
                       cb = c(HPO42-) = c(OH-) =  ------------------ · (0,10 M) = 0,060766 M
                                                                  1 + 107,21-7,40


Svar #4
17. september 2015 af Arameo (Slettet)

#1

a)
          pKs1 = -log(7,59·10-3) = 2,12      hvilket indikerer middelstærk syre:

                                                       -10-2,12 + √(10-4,24 + 4·10-2,12·0,1)
                                    pH = - log (------------------------------------------------)
                                                                               2                                                     
                                               

Hvorfor er det du tager sqrt√10-4.24 ? og hvor får du det 4-tal fra? som du så ganger med 10-2.12? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2015 af mathon

Generelt for monoprot middelstærk syre:

                                            S\;\; +\;\; H_2O\; \; \rightleftharpoons \; \; B\;\; +\; \; H_3O^+
ligevægtsmolariteter:          cs-α·cs                                     α·cs               α·cs

         ligevægtsbrøk:
                                                      \frac{\left [ B \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s

                                                      \frac{ \left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}=K_s
denne andengradsligning reduceres og ordnes:

                 \left [ H_3O^+ \right ]^2+K_s\cdot \left [ H_3O^+ \right ]-K_s\cdot c_s=0\; \; \; \left [ H_3O^+ \right ]>0

                        \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+\mathbf{\color{Red} 4}\cdot K_s\cdot c_s} }{2}

                        -\log\left ( \frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{10^ {-2pK_s}+\mathbf{\color{Red} 4}\cdot 10^{-pK_s}\cdot c_s} }{2} \right )=

                                         

                                                         


Svar #6
20. september 2015 af Arameo (Slettet)

#3

tredjesidste linje i #2 skal være:

                                                                             1
                       cb = c(HPO42-) = c(OH-) =  ------------------ · (0,10 M) = 0,060766 M
                                                                  1 + 107,21-7,40

Jeg har endnu et spørgsmål.. Hvad nu hvis vi ændrer spørgsmålet til følgende:

Beregn massen af fast NaOH som skal sættes til 0,50 liter 0,10 M opløsning af H3PO4 for at give en pufferopløsning med et pH på 7,4...

- Er det så stadigvæk den samme formel vi skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2015 af mathon

0,50 liter 0,10 M H3PO4 (aq) indeholder 0,05 mol H3PO4.

Ved pH = 7,4 eksisterer den oprindelige H_3PO_4 kun som H_2P{O_4}^{-} i ligevægt med HP{O_4}^{2-}

dvs
                        H_3PO_4\; +\; \mathbf{\color{Red} 2}\, OH^-\; \rightleftharpoons \; HP{O_4}^{2-}\; +\;2\, H_2O

at omdanne 0,05 mol H3PO4 til 0,05 mol H2PO4- kræver 0,05 mol NaOH

Til beregning af NaOH-behovet for delvis omdannelse af 0,05 mol H2PO4- til HPO42-
haves
                          

af pufferligningen for
                                        H_2P{O_4}^{-}\; +\; OH^-\; \rightleftharpoons \; HP{O_4}^{2-}\; +\;H_2O
hvoraf kan udledes:
                                        n(HP{O_4}^{2-})=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}\cdot n_{puffer}

                                        n(HP{O_4}^{2-})=\frac{1}{1+10^{\,7{,}2-7{,}4}}\cdot (0{,}05\; mol)=0{,}030657\; mol

Det totale forbrug af OH^- er derfor

                                        ntotal = (0,05 +0,03) mol OH-

                                    dvs       0,08 mol NaOH
som du selv beregner massen af.                               

                          


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2015 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2015 af mathon

Så røg Latex-reguleringen endelig på plads!


Skriv et svar til: KEMI opgaver hjælp :))))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.