Fysik

Tilvækst af indre energi

25. september 2015 af Leila98 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:

Indsugningsluften har trykket 0,90 bar og temperaturen 0 C før turboladeren, og trykket 1,65 bar og temperaturen 51 C efter turboladeren. Indsugningsluften har en molær varmekapacitet cM,v= 20,8 J/mol K.

a) Bestem den tilvækst i indre energi, som 1 mol luft får tilført ved passage af turboladeren.

Jeg tænker at jeg skal bruge at Eindre=Q+A hvor Q = n \cdot c_{m\mathrm{V}} \cdot \Delta T og  A = - \int _{V_1} ^{V_2} p \cdot \Delta V
Først så udregner jeg hvad V1 og V2 er ved hjælp af idealgasligningen men hvad skal trykket være i formlen for arbejde? Eller tager jeg helt fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ligningen

Q = n*cV*ΔT

gælder kun for en proces ved konstant volumen.

Men der gælder generelt for en ideal gas, at

ΔEindre = n*cV*ΔT


Svar #2
25. september 2015 af Leila98 (Slettet)

Men hvad skal jeg så bruge trykændringen til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

i spm. b) måske?


Svar #4
25. september 2015 af Leila98 (Slettet)

Spørgsmål b) lyder:

Når indsugningsventilen til en cylinder åbner, fyldes cylinderen med komprimeret luft. Cylinderens volumen er 0,500 liter.

b) Bestem antallet af mol luft, der fyldes ind i cylinderen.

Der skal jeg vel ikke bruge trykændring?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Næ, det har du ret i. Men du skal bruge trykket efter turboladeren.

pV = nRT  <=>

n = pV/(RT)

Nå, men måske i spm. c) eller d)? :)


Svar #6
25. september 2015 af Leila98 (Slettet)

Du kan se opgaven her:

http://static.uvm.dk/udd/gym/eksamensopgaver/2010/fysik_A_htx_maj28/opgave05/frameset.html

Umiddelbart ville jeg mene at der ikke er noget med trykændring. 


Skriv et svar til: Tilvækst af indre energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.