Kemi

VSEPR-teorien, for svært

14. oktober 2015 af Searchmath (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg bruger at lave lewis struktur af molekylerne, men må ærligt indrømme at ud fra de valg-muligheder jeg har, så synes jeg ikke rigtigt der er en stor forskel imellem dem. 

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
15. oktober 2015 af Toonwire

Se på molekylerne én ad gangen og koncentrer dig kun om det centrale atom.
 

\text{CO}_3^~{2-}  

Carbonat-ionen har et centralt carbon-atom med 3 oxygenatomer bundet til det (tegn gerne)
For at lave 3 bindinger skal carbonatomet have 3 ledige orbitaler:

1 s-orbital og 2 p-orbitaler giver 3 orbitaler, dvs. carbonatomet er sp^2 -hybridiseret og tilmed uden nogle ledige elektronpar (vigtigt!), da carbon kun laver 4 bindinger (ikke flere pladser tilbage i valensorbitalen).

For at molekylet er i "ligevægt" arrangerer elektronerne sig efter maksimal afstand til hinanden (tænk på at de frastøder hinanden).

Med 3 bindinger og ingen ledige elektronpar betyder det, at molekylet er plant og har form som en trekant, med én binding i hvert hjørne. Dvs. geometrien i molekylet er Trigonal Planar

Bindingsvinklen er hermed også  \begin{matrix} \frac{360^\circ}{3}\end{matrix}=120^\circ 

\text{PCl}_3

Centralt phosphor-atom.

Phosphor kan lave op til 5 bindinger, men laver her kun 3 bindinger med chlor. dvs. vi har ét frit elektronpar!

Phosphor med 3 bindinger = sp2 + ledigt elektronpar. Ledige elektronpar skal også betragtes som en gruppe ligesom bindingerne (de fylder bare en lille bitte smule mere..), dvs. elektronparret tvinger resten af elektronerne, der sidder i bindingerne, væk fra deres ellers trigonale plane geometri (som vi så med carbonationen).

Geometrien for molekylet er stadig trigonal pga. de 3 bindinger, men forskudt i forhold til phosphoratomet, hvilket skaber en pyramideform, med phosphoratomet som toppen. Dvs. geometri = Trigonal Pyramidal

Hvis du er interesseret i bindingsvinklen, er denne ca. 107^\circ
Reglen for dette er; for enhver tetraederstruktur er bindingsvinklen 109.5^\circ - \#\text{ledige elektronpar}\cdot 2.5^\circ

\text{CCl}_2

Centralt carbon-atom.

Carbon laver op til 4 bindinger, men her kun 2 med chlor, dvs. ét ledigt elektronpar.

2 bindinger + 1 elektronpar = 3 grupper af elektroner.

---------------
2 bindinger med carbon betyder maksimal frastødningsplacering på \begin{matrix} \frac{360^\circ}{2}\end{matrix}=180^\circ svarende til et lineært molekyle.

Det ledige elektronpar skubber igen den ellers lineære struktur ned i en bøjet tilstand.

Mere er der ikke at tage højde for her, dvs. geometri = Bent

---------------------------------------------------------
 

Opsummering:

\\ \text{CO}_3^{~2-} :\text{Trigonal Planar}\\ \text{PCl}_3~~:\text{Trigonal Pyramidal}\\ \text{CCl}_2~~ :\text{Bent}\\

Der er kun 1 sammensætning af de viste figurer der passer på disse former, kan du se hvilken? :)


Svar #2
15. oktober 2015 af Searchmath (Slettet)

B :D ?

Brugbart svar (1)

Svar #3
15. oktober 2015 af Toonwire

#2

Yep! :)


Skriv et svar til: VSEPR-teorien, for svært

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.