Kemi

Steady state approksimation

22. oktober 2015 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skulle så kunne bruge informationen i reaktionsmekanismerne til at komme frem til hastighedsloven. 

Problemet er at jeg ikke kan komme længere end; 

Hvor jeg altså sætter min steady state for mit eneste mellemprodukt ind. 

Jeg ved ikke helt hvordan jeg er gået galt i byen, da jeg jo ikke helt har fat i den givne hastighedslov. 
Kan der evt være tale om et trickspørgsmål, da jeg har "ramt" reaktion 2, som er beskrevet som værende langsom? Det ville give mening at den var bestemmende for hastigheden? 
 


Svar #1
22. oktober 2015 af Luxiee (Slettet)

Havde ikke tænkt over at der også var en omvendt funktion af trin 1. Det har dog ikke hjulpet mig på vej imod det ønskede svar. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2015 af Eksperimentalfysikeren

Jeg kan ikke helt huske, hvordan det hænger sammen, men jeg prøver.

Når reaktionen er opdelt i flere trin, er det det langsomste trin, der bestemmer hastigheden. Trin 1 er hurtigt, så det ser vi i første omgang bort fra. Trin 2 er langsomt. Der står ikke, om trin 3 er langsomt, men jeg har en mistanke om, at det også er langsomt, så det er dette trin sammen med trin 2, der giver hastigheden.

Begge trin indeholder NO3 på venstre side, hvilket passer med [NO3]2 i udtrykket. Problemet er så at koble trinene sammen. Det sker gennem [NO].

Jeg tror, du skal skrive udtrykket for trin 3 op og så bruge trin 2 til at eliminere [NO].

Kemi er ikke min stærke side, så du må nøjes med at betragte dette som en inspirationskilde.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2015 af Heptan

Det er jo det han har gjort, men det giver ikke den observerede hastighedslov


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2015 af Heptan

Vores matematik fejler jo ikke noget, men jeg tror der er noget galt med vores antagelser. Men for det første er jeg ikke enig i notationen

v=-\frac{d[NO_2][NO_3]}{dt}

Der burde vel have stået

v=-\frac{d[N_2O_5]}{dt}=-\frac{d[NO_3]}{dt}

eller hvad??

I så fald kan man jo ligeså godt beregne reaktionshastigheden ud fra N2O5, hvilket givet

-\frac{d[N_2O_5]}{dt}=k_a[N_2O_5]-k'_a[NO_2][NO_3]

Det er et problem, fordi det er vel ikke lig med   k_b[NO_2][NO_3]   (og det udtryk er jeg også enig i).


Svar #5
22. oktober 2015 af Luxiee (Slettet)

Kan det være jeg ikke skal bruge steady state måske? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2015 af Heptan

Næh det er bare et elendigt forslag til en mekanisme. Mekanismen stemmer ikke overens med hastighedsloven.


Skriv et svar til: Steady state approksimation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.