Kemi

Beregn stofmængder - homogen ligevægt

26. oktober 2015 af LuchoG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en opgave jeg er gået i stå med.

2H2(g) + CO(g) ⇔ CH3OH(g) 
200L
50mol Hog 100mol CO der opvarmes til 400k. Til opvarmingen 400K er ligevægtskonstanten Kc = 4,90M-2

Opgaven er; Beregn stofmængden af H2(g) CO(g) og CH3OH(g) når ligevægten er indtrådt. Håber på hjælp med mellemregninger :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. oktober 2015 af Heptan

Kald stofmængden af CH3OH i ligevægt for x. Heraf ændrer H2's koncentration sig med 2x/V og CO ændrer sig med x/V hvor V er volumen.

K_c=\frac{(\frac{n(H_2)-2x}{V})^2(\frac{n(CO)-x}{V})}{(\frac{x}{V})}= \frac{(n(H_2)-2x)^2(n(CO)-x)}{x} \cdot \frac{1}{V^2}

Løs ligningen mht. x og evaluér.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. oktober 2015 af mathon

{K_c}^{400\, K}=\frac{\left(\frac{x}{V}\right)}{(\frac{n(H_2)-2x}{V})^2\cdot (\frac{n(CO)-x}{V})}= \frac{x}{(n(H_2)-2x)^2\cdot (n(CO)-x)} \cdot V^2

 \frac{4{,}90\; \tfrac{L^2}{mol^2}}{200^2\; L^2}= \frac{x}{((50\; mol)-2x)^2\cdot ((100\; mol)-x)}\; \; \; \; 0<x<25\; mol

 1{,}225\cdot 10^{-4}\; mol^{-2}= \frac{x}{((50\; mol)-2x)^2\cdot ((100\; mol)-x)}\; \; \; \; 0<x<25\; mol

                                                  x=9{,}96817\; mol

ligevægtsstofmængder:
                                            \begin{array} {c|c} stof&mol\\ \hline H_2&30{,}0637\\ \hline CO&90{,}0318\\ \hline CH_3OH&9{,}9682\\ \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. oktober 2015 af Heptan

I stand corrected.

Her giver det mening at afrunde resultaterne.


\begin{array} {c|c} stof&stofm \ae ngde /mol \\ \hline H_2&30 \\ \hline CO&90 \\ \hline CH_3OH&10\ \end{array}


Svar #4
26. oktober 2015 af LuchoG (Slettet)

Tusind tak for jeres svar! :)


Skriv et svar til: Beregn stofmængder - homogen ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.