Matematik

Logisk spørgsmål? Eksponentielle funktioner

11. november 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Kan nogen hjælpe mig med dette spørgsmål:

Gør rede for at regneforskriften y=b•ekx kan omskrives til en forskrift af følgende type In(y)=c•x+d

Jeg forstår det simpelthen ikke!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2015 af SådanDa

Har du prøvet at tage logaritmen (ln) på begge sider af forskriften y=b·ekx ? Hvad får du? :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2015 af mathon


         \ln(y)=kx+\ln(b)

         Y=kx+B


Svar #3
11. november 2015 af MMLL13

Kan I uddybe en smule, da jeg ikke helt forstår hvad I mener? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. november 2015 af SådanDa

Hvis du har udtrykket y=b·ekx, så ved du at hvis du gør det samme på hver side af lighedstegnet så gælder ligheden stadig. Så prøv at bruge ln på begge sider!

ln(y)=ln(b·ekx). Nu skal du omskrive højresiden ved hjælp af logaritmeregler:

ln(b·ekx)=ln(b)+ln(ekx)=k·x+ln(b), så du har altså forskriften:

ln(y)=k·x+ln(b), som er på formen foreslået i opgaven! :)


Svar #5
11. november 2015 af MMLL13

Tusind tak, SådanDa! Men jeg har ikke nogle tal at indsætte og det er der heller ikke i opgaven, så skal jeg bare selv finde på nogle tal og bruge logaritmen eller hvad tror du?

Og på min lommeregner er der en knap der hedder log og en knap der hedder In. Jeg har kun skulle bruge log i alle mine opgaver om eksponentielle funktioner, så er aldrig stødt på In før..?


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. november 2015 af SådanDa

Altså ud fra opgaven som den fremgår i #0, behøver du ikke at bruge nogen tal, du skal bare omskrive ligesom i #4, det er altså skridtene for at lave omskrivningen der er vigtige! :)

Jamen log er logaritmen med basetal 10, det betyder at log(10x)=x, ln er logaritmen med basetal e, så ln(ex)=x.


Svar #7
11. november 2015 af MMLL13

Hvor er du sød at du gad hjælpe mig. Nu forstår jeg det! Det blev bare lidt forvirrende for mig, når jeg aldrig havde hørt om In før :)

1000 tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2015 af SådanDa

Intet problem, og det kan jeg godt forstå! :)


Svar #9
11. november 2015 af MMLL13

Håber at du vil være behjælpelig til nogle andre af mine matematiske spørgsmål, som helt sikkert kommer igen, når jeg skal igang med potensfunktioner og statistik :D


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. november 2015 af mathon

Alle logaritmefunktioner er proportionale,
hvorfor der bl.a. for \log(x) og \ln(x) gælder de samme regneregler
med undtagelse
af
          differentialkvotient og grundtal. 

                         \ln(x)=k\cdot \log(x)


Skriv et svar til: Logisk spørgsmål? Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.