Kemi
Bestem reaktionsorden
Hej,
Er der nogle der ved hvordan man bestemmer reaktionsorden for persulfationer og iodidioner?
Svar #1
15. november 2015 af mathon
som ved alle andre reaktioner
analyserer for bedste fit:
0. ordens
![\left [ A \right ]_t=-kt+\left [ A \right ]_0](https://media.studieportalen.dk/images/equations/KnABALgipjLKnDTOMNk4jQ==.gif)
1. ordens
![\ln\left (\left [ A \right ]_t \right )=-kt+\ln\left (\left [ A \right ]_0 \right )](https://media.studieportalen.dk/images/equations/Ouol1-9pwbr3jRpa5jLxpg==.gif)
2. ordens
![\frac{1}{\left [ A \right ]_t} =kt+\frac{1}{\left [ A \right ]_0}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/nkeaIKkmlwkIqrZoCI-P1w==.gif)
når
er en reaktant.
Svar #2
15. november 2015 af Naaaanai (Slettet)
Så hvis jeg skal bestemme om reaktionen er af 1. orden, skal jeg plotte reaktionshastigheden som funktion af koncentrationen?
ved du hvad der memes med det her spørgsmål:
Gør rede for hvad man forstår ved en 0. 1. og 2. ordens reaktion, opskriv de mulige hastighedsudtryk og bestem deres løsninger ved brug af differentialligninger. Du skal endvidere gøre rede for de underliggende reaktionsmekanismers betydning for reaktionskinetikken.
Svar #3
16. november 2015 af mathon
Så hvis reaktionen er af 1. orden, vil den naturlige logaritme af koncentrationen være en lineær funktion af tiden:
![\ln\left (\left [ A \right ]_t \right )=-kt+\ln\left (\left [ A \right ]_0 \right )](https://media.studieportalen.dk/images/equations/Ouol1-9pwbr3jRpa5jLxpg==.gif)
Svar #4
16. november 2015 af mathon
Reaktonshastigheden for en reaktant 
defineres
![v=-\frac{\mathrm{d}\left [ A \right ] }{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]^x](https://media.studieportalen.dk/images/equations/QGn44w56DujPH5PM4oCfRw==.gif)
som for
![v=-\frac{\mathrm{d}\left [ A \right ] }{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]^0](https://media.studieportalen.dk/images/equations/2Uuf4TFC2_pdfaWFPDKt9Q==.gif)
af
orden giver
![\mathrm{d} [ A ]=-k\textup{dt}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/cEpmEUvPxxEXBpzeVPdN8A==.gif)
![\int \mathrm{d} [ A ]=\int -k\textup{dt}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/cqyCcxHSG1UI_tgXD4DVDg==.gif)
![[ A ]= -kt+[ A ]_0](https://media.studieportalen.dk/images/equations/FlbVg-aZAOfuCP6-bZjY0A==.gif)
Svar #7
16. november 2015 af mathon
Oftest er det med
reaktionen

tilfældet, at
![v=k\cdot [A]^x\cdot [B]^y](https://media.studieportalen.dk/images/equations/xBHiGhrF1CATAnu8SBETWA==.gif)
hvor reaktionsordenen
er
hvor summen ikke nødvendigvis er hel.
bestemmes forsøgsmæssigt empirisk.
Svar #8
16. november 2015 af Naaaanai (Slettet)
Men så forstår jeg bare ikke hvordan jeg kan se om reaktionen er af første orden når jeg skal bestemme det eksperimentelt i mellem reaktionen mellem persulfationer og iodidioner. Jeg ved ikke hvordan jeg skal plotte grafen for at se om reaktionen er en første orden mht det ene. Men i alt burde det være en anden ordens reaktion. Håber du vil hjælpe
Svar #10
17. november 2015 af mathon
Forsøgsdetaljer:
se
https://www.studieportalen.dk/Opgaver/download/351
Svar #11
17. november 2015 af Naaaanai (Slettet)
Mange tak, men som personen har gjort i sin opgave har han afbildet reaktionshastigheden (v) som funktion af iodid koncentrationen, og det vil give en ret linje (der er proportionalitet). Men jeg forstår ikke hvordan han kan se det på sin forskrift for denne proportionalitet. Aflæser han R værdien eller ? :-( håber du vil hjælpe mig med at forstå det. Jeg forstår heller ikke det han har lavet (som jeg har vedhæftet)
Skriv et svar til: Bestem reaktionsorden
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.

![v=-\frac{\mathrm{d}\left [ A \right ] }{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]^1](https://media.studieportalen.dk/images/equations/eVWyFZvHVbR-un4_qiFrXw==.gif)
orden giver![\frac{1}{[A]}d[A]=-k\textup{dt}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/Ybf3XJLmpoRIoySuxN3Oyw==.gif)
![\int \frac{1}{[A]}d[A]=\int -k\textup{dt}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/_rcg0L2t8Kf2UhrSxJlfLQ==.gif)
![\ln\left ( [A] \right )=-kt+\ln\left ( [A]_0 \right )](https://media.studieportalen.dk/images/equations/Sujq83MCYPzthHr-L4ocdw==.gif)
![[A]=[A]_0\cdot e^{-kt}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/QVXLxhP9tEdA-Rv5g7Marw==.gif)
![v=-\frac{\mathrm{d}\left [ A \right ] }{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]^2](https://media.studieportalen.dk/images/equations/Q2cRYFT30A9MRFyioymkIg==.gif)
orden giver![\frac{-1}{[A]^2}\textup{d}[A]=k\textup{dt}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/jbvv-DFq801DrjQ_JYirrQ==.gif)
![\int \frac{-1}{[A]^2}\textup{d}[A]=\int k\textup{dt}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/Ba6K_1zGlfSeTy9j8xYxXg==.gif)
![\frac{1}{[A]}=kt+\frac{1}{[A]_0}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/TOrx9ybQ-oBSXxf6WXXVCw==.gif)
![[A]=\frac{1}{kt+{[A]_{0}}^{-1}}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/N00JaA9F-C3Kzdln9n83wA==.gif)