Fysik

Arkimered lov opgave..

15. november 2015 af TineS94 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg sidder med en opgave, hvor jeg ikke kan se mig ud af hvordan de får det udtryk for densiteten som de gør, og hvordan udtrykket siger noget om hvad massen af gassen i luftballonen minimum skal være.

(mg= massen af gassen, pg=densitet af gassen, pa=densitet af atmosfæren)

mg=(pg/pa-pg)M

Se evt. vedlagte fil for en pænere opstilling og forklaring.

Vedhæftet fil: fysik afl u. 47.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Tyngdekraft på ballon + gas:

Ftyngde = (M + mg)*g

Opdrift i følge Arkimedes:

Fopdrift = mfortrængt luft *g  <=>

Fopdrift = Vfortrængt luft * ρa *g  <=>

Fopdrift = mgg * ρa *g

Sæt opdrift = tyngdekraft, så kommer du frem til formlen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. november 2015 af peter lind

Massen af ballon med gas er M+mg tyngdekraften på ballonen er så (M+mg)*g

Rumfanget af ballonen når man ser bort fra tykelsen af hylsteret er  V = mgg og opdriften bliver så V*ρa*g = mga*g/ρg. Hvis ballonne skal kunne svæve må tyngdekraften og opdriften være lige store men modsat rettet


Svar #3
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Så for at isolere m kan jeg sige Fop=-Ft?

Men jeg tænker bare, at hvis de to kræfter er lige store må det da betyde at massen af gassen ikke må være tyngere. Hvis opdriften af gassen er større end tyngdekraften vil ballonen stadig svæve. Så hvordan finder man ud af hvad massen af gassen minimum skal være? og er der noget minimum?

:D


Svar #4
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Fop=-Ft

(mg*pa*g)/pg=-((M+mg)*g)

-((mg*pa)/pg)=-M-mg

-((mg*pa)/pg)+M=-mg

(((mg*pa)/pg)+M)(-1)=mg



Det vil ikke rigtig gå op...


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2015 af peter lind

Du skal samle led med mg på den en side af lighedstegne og resten d.v.s.  M på den anden side af lighedstegnet. Hvorfor ganger du igennem med -1 ? Det er der ingen grund til.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan godt løse den som en ulighed:

Fopdrift ≥ Ftyngde

Hvor lighedstegnet gælder når massen af gassen lige netop er stor nok.


Svar #7
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Jeg kan stadig ikke få det til at give den opgivne ligning. 
Er i sikre på at der ikke er noget andet der også spiller ind? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

(M + mg)*g = mgg * ρa *g  <=>

(M + mg) = mgg * ρa  <=>

M = (ρag)mg - mg  <=>

M = (ρag - 1)mg  <=>

M = (ρag - ρgg)mg  <=>

M = (ρa - ρg)/ρg mg  <=>

mg = ρg/(ρa - ρg) M


Svar #9
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

M = (ρa/ρg)mg - mg  <=>

M = (ρa/ρg - 1)mg  

Hvad er det der sker i denne mellemregning? :)

Er heller ikke helt med på ombytningen her:

M = (ρa - ρg)/ρg mg  <=>

mg = ρg/(ρa - ρg) M

tusind tak for hjælpen !! :D


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. november 2015 af peter lind

mg bliver sat ud foran en parentes


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg sætter mg udenfor parentes.

ag)*mg - mg =

( (ρag) - 1 ) * mg

Prøv eventuelt at gange mg ind i parentesen i nederste linie, så ser du at det giver det i øverste linie.


Svar #12
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Ja men hvad med det der -1? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Der står jo -mg.


Svar #14
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Ja men hvordan kan det blive til -1? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

ag)*mg - 1*mg =

((ρag) - 1) * mg


Svar #16
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Arh okay tak, men så forstår jeg ikke hvorfor man ikke skal skrive ((ρa/ρg) - 1) * mg2.

Sry jeg bliver ved med at spørge :)


Brugbart svar (1)

Svar #17
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

((ρag) - 1) * mg2 =

ag)*mg2 - mg2

Det giver ikke det rigtige.

 

Du har to led: (ρag)*mg er det ene, og mg er det andet. De har den fælles faktor mg så det er mg vi sætter uden for parentes.


Svar #18
15. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Det giver faktisk meget god mening nu :D

Men uanset hvilke mellemreninger jeg laver, kan jeg ikke få dette til at ske:

M = (ρa - ρg)/ρg mg  <=>

mg = ρg/(ρa - ρg) M


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du ganger med ρg på begge sider, og dividerer med (ρa - ρg) på begge sider. Så står der kun mg tilbage på højresiden. Til sidst vender jeg ligningen om.


Svar #20
17. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Kan i hjælpe med opg 2b? Jeg er kommet et godt stykke, men jeg kan ikke helt få det rigtige udtryk.
Jeg har sat p2=p0, og får følgende:

p2=p0-ρgb-1/2ρv12(r14/r24+1)+ρgh


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.