Kemi

Beregning af peroxidtal

02. december 2015 af Bonita1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg vil gerne beregne stofmængde af peroxid tal, men jeg ved ikke hvordan? så videre har jeg stofmængde for I2, S2O32- og Na2S2O3.

Det er eksperimentet  fra basiskemi B - Bestemmelse af peroxidtal. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2015 af Toonwire

Hvis du gerne vil beregne stofmængden på baggrund af peroxidtal kan du gøre følgende:

Peroxidtallet er oftest givet i enheden mEq, og er et mål for mængden af peroxid per kilogram (oftest olie/fedt).

Stofmængden fås ved enhedskonvertering som foregår ved at kigge på valensen af ionen du arbejder med, her peroxid O_2^{~2-}. Altså en divalent ion. Dvs. 1~\text{mEq} = 0.5~\text{mmol}


Svar #2
03. december 2015 af Bonita1234 (Slettet)

Skriver lige en besked til dig :-)


Svar #3
03. december 2015 af Bonita1234 (Slettet)

Altså jeg skal finde peroxidtal, men jeg ved ikke helt hvordan

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2015 af Toonwire


Svar #5
03. december 2015 af Bonita1234 (Slettet)

Mente så inde i beskeder, men fair nok; poster det bare her :-) scroll ned til efterbehandling. 


Svar #6
03. december 2015 af Bonita1234 (Slettet)

Skriv gerne over privat besked, der lægger jeg mærke til når du skriver :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2015 af Toonwire

Jeg antager at du har regnet de foregående opgaver (1-4).

5. Beregn peroxidtallet i mmol pr. kg fedtstof.
 

Okay, så - vi skal angive peroxidtallet i mmol (milli-mol) per kilogram fedtstof.

\text{Peroxidtal}=\frac{n(\text{peroxid})}{m(\text{fedtstof})}

Du skulle meget gerne have afvejet ca. 5 gram af fedtstoffet ved forsøgets start.
Det omregner vi til kilogram fedtstof : 
m(\text{fedtstof})=5~g=5\cdot 10^{-3}~kg

I opgave 4 skulle du udregne stofmængden af peroxid og det skal vi bruge nu.
Nu slynger jeg bare et tal ud (du bruger bare det du selv fandt):
n(\text{peroxid})=4\cdot 10^{-5} ~\text{mol}

Det omregner vi til millimol for at få den rigtige enhed.
n(\text{peroxid})=4\cdot 10^{-5} ~\text{mol}=4\cdot 10^{-2}~\text{mmol}=0.04~\text{mmol}

Nu bruger vi fundne værdier ved at indsætte dem i brøken:

\text{Peroxidtal}=\frac{4\cdot 10^{-2}~\text{mmol}}{5\cdot 10^{-3}~kg}=\frac{4}{5}\cdot 10 ~\begin{matrix}\frac{\text{mmol}}{kg} \end{matrix} = \underline{8~\begin{matrix}\frac{\text{mmol}}{kg} \end{matrix} }

I dette tilfælde er peroxidtallet mindre end 10 mmol per kg fedtstof, og ikke blevet harsk endnu.
 

Du bruger selvfølgelig bare de værdier du selv har fundet frem til.


Skriv et svar til: Beregning af peroxidtal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.