Fysik

vekselspænding opgave

06. december 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg er lidt i tvivl med denne opgave, Jeg er igang med at regne spændingen over Zog får den til
Uz2 = 230,77 V som jeg ikke helt forstår, hvordan skal jeg så beregn Z3 når Z2 bruger 230.77 V ud af 230?

Vedhæftet fil: Capture.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2015 af peter lind

Jeg kan ikke gennemskue hvad du gør, men her er i hvert fald en metode.

Du kender den totale strøm og spændning. Brug dette til at finde den totale modstand. Der sker ingen faseforskydning så det er en ren ohmsk modstand.

Derefter kan du udtrykke den totale modstand i kredsløbet med den ubekendte modstand. Find først impedansen af Z2 og Z3 i serie. Udtryk derefter den samlede impedans ved at sætte resultatet parallel med Z1. Resultatet af dette skal så være lig med den totale impedans


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. december 2015 af hesch (Slettet)

#1:  Ad: Find først impedansen af Z2 og Z3 i serie.

Det er jo nemmere sagt end gjort, for Z3 er komplet ukendt !

#0: Det går galt i 2.1 ved:  Z1 = 45 - j45, for hvordan ved du dette.  ( Fortegnet er korrekt ).

Du kan opstille to knudepunkts-ligninger og èn maskeligning, altså ialt tre ligninger til  løsning af de tre ubekendte: X1, R3, X3.

Jeg vil mene at du kan finde en løsning den vej, for du har sådan set ikke flere oplysninger end de anvendte i ligningerne.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. december 2015 af peter lind

#2 Z2+Z3 = 45Ω-i*65Ω+Z3

Sat sammen med Z1 får man Z= Z1(Z2+Z3)/(Z1+Z2+Z3) = 220V/5A = 44Ω hvilket er en ligning i Z3, som kan løses


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. december 2015 af hesch (Slettet)

#3:  Jamen imaginærdelen af Z1 er ikke kendt.


Svar #5
07. december 2015 af Teko123 (Slettet)

Hov det var en tase fejl hos mig Z1 og Z2 er opgivet i opgaven

Z1 = R1 - jXc1 = 45 - j45

Z2 = R2 + jXl2 = 5 + j65.


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. december 2015 af hesch (Slettet)

Jamen så kender du 

I1 = 230V / Z1.

I2 = 5A - I1

Z2+Z3 = 230V / I2

Z3 = Z2+Z3 - Z2


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. december 2015 af hesch (Slettet)

PS. Der står altså i opgaven, at R2 = 45Ω

Har de lavet en tastefejl i opgaven?


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. december 2015 af hesch (Slettet)

UZ2 kan blive større end 230V, hvis Z2, der er en induktiv impedans, sidder i serie med en kapacitiv impedans ( Z3 ).

Prøv fx at sætte 2 impedanser:

Z1 = 1 + j10 Ω , Z2 = 1 - j11 i serie, sæt 10Vac over dem og beregn spændingsfaldende UZ1 og UZ2.

Så skal du bare se hvad spændingerne over hver af dem bliver.


Svar #9
07. december 2015 af Teko123 (Slettet)

#7 ja jeg har lavet taste fejl.

R1 = 45Ω

R2 = 5 Ω

Xc1 = 45Ω

Xl2 = 65

Men nu skal der gerne ikke være nogen fejl i :)

Vedhæftet fil:opgave.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #10
07. december 2015 af hesch (Slettet)

#9:  2.1 og 2.2 ser rigtige ud.

I  4.3 beregner du den tilsyneladende effekt, S, og giver den enheden VAr, men det er enheden for den reaktive effekt ( VAr = Volt Ampere reaktiv ). Den rigtige enhed er VA. Realdelen af værdien har enheden W, imaginærdelen har enheden VAr.

Når du regner effekter ud, hedder det:  S = U * I~ .  Du har glemt at konjugere I.

Ved beregning af UZ2 har du indsat forkert værdi for Z2 .  Når du har beregnet en opgave skal du tjekke de mest almindelige ting.  At UZ2 kan blive større end 230V, er der ikke noget underligt i, men UZ2 + UZ3 skal jo give 230V, for det er spændingen over serieforbindelsen.

Så tjek det lige: Herved finder du alle sjuskefejlene, og et sådant simpelt tjek er hurtigt gjort.  På samme måde kan du hurtigt tjekke med Kirchhoffs strømlov.


Svar #11
07. december 2015 af Teko123 (Slettet)

Nu er jeg ikke helt med når du siger "hedder det:  S = U * I.  Du har glemt at konjugere I" Nu har jeg aldrig brugt "~" før og ved ikke helt hvad det er for noget?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. december 2015 af hesch (Slettet)

#11:   Det har jeg skrevet her:  https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1644573

i svarene  #8, #11, #13.

Venligst læs mine svar.


Svar #13
07. december 2015 af Teko123 (Slettet)

Nå på den måde. men hvis jeg gør det med f.eks
S*U = (225,3 /_-91,21)* (3,54/_-46,21) = 587,21 - j539,65 = ( P -jQ ) om jeg forstår det rigtigt ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. december 2015 af hesch (Slettet)

#13:  Nej, du har:

I2 = 3,54/ -46,21 A
UZ2 = Z2*I2 = (85,19/ 65,60)*(3,54/ -46,21) = 230,77/ 39,39 V

SZ2 = UZ2 * I2 = ( 230,77/ 39,39 ) * ( 3,54/ +46,21 ) = 816,94/ 85,6 = 62,67 + j814,52 VA

Du må lige få ryddet op i 4.3, der er en del fejl.

Når du skal finde Ssamlet skal du addere S'erne komplekst. De har forskellig vinkel.


Svar #15
08. december 2015 af Teko123 (Slettet)

Nå okey så det er fortegnet for I der skifter. Skal strømmen I så altid være positiv (+) når man regner S?

Vedhæftet fil:opgavefinal.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #16
08. december 2015 af hesch (Slettet)

Man konjugerer et komplekst tal ved at negere imaginærdelen af tallet:

( a + jb )~ = ( a - jb )

( a / b )~ = ( a / -b )

Det gælder at

S = U * I~

Derfor fx:

SZ1 = U * I1~ = 230 * ( 3,61/ 45 )~ = 230 * ( 3,61/ -45 ) = ( 830,3/ -45 ) = ( 587,1 - j587,1 )


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. december 2015 af peter lind

fortsat fra #3

Z1(Z2+Z3)/(Z1+Z2+Z3) = 220V/5A = 44Ω = R <=>

Z1*Z2+Z1*Z3 = R*Z1+R*Z2+R*Z3 <=>

Z1*Z3 – R*Z3 = (Z1– R)*Z3 = R*Z1+R*Z2 -Z1*Z2

Z3 = (R*Z1+R*Z3 -Z1*Z2)/(Z1– R) = (44*(45 - j45 +5 + j65 ) - (45 - j45 )(5 + j65 ))/(45 - j45 -44) =


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. december 2015 af hesch (Slettet)

#17:  Prøv en gang at sammenligne med  #6, der anviser en mere tilforladelig/enkel metode til bestemmelse af Z3, og samtidig bestemmer I1 og I2, der skal anvendes i spørgsmål 4.3.

Z3 er allerede beregnet i  #9.

For nuværende ( #15, #16 ) handler tråden om bestemmelse af  aktive/reaktive effekter, under 4.3.

Din numeriske opstilling er forkert, for spændingen er  220V  230V, siger opgaven.

Vær lidt med.


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. december 2015 af peter lind

Du finder den sikkert nemmere fordi du er vant til den metode. Jeg finder den nemmere fordi jeg er vandt til den metode, jeg brugte. Hvis man bruger metoden med at se på modstanden slipper man faktisk nogle mellemregninger. Sammensætningen af modstande er bevist med de metoder du bruger. Den gentagelse med at bevise den regel for et specialtilfælde slipper jeg for.


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. december 2015 af hesch (Slettet)

#19:  Hør nu her:  I metoden i  #6 skal man benytte 4 regneoperationer: 2 divisioner og 2 subtraktioner.

I  #17 skal benyttes 6 regneoperationer, og du har ikke fundet strømmene I1 og I2 endnu. Jeg kan ikke se hvilke mellemregninger det er du slipper for.

Min metode er ikke et specialtilfælde.  En opgave med 3 impedanser, hvor en af impedanserne, to strømme og nogle effekter skal bestemmes er ikke et specialtilfælde, men tilsyneladende en opgave på erhvervsfagligt niveau.

Jeg har ikke bevist regler, men nævnt èn ( S = U * I~ )


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.