Matematik

En lille matematik gåde

14. januar 2016 af Calleby (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har i forbindelse med en matematik aflevering fået stillet denne ekstra opgave:

E+N = 1; 
T+O = 2;
T+R+E = 3; 
F+I+R+E = 4; 
F+E+M = 5;
S+E+K+S = 6;
S+Y+V = 7;
T+O+T+E = 8;
N+I = 9;

T+I=?

Jeg skal altså finde ud af T+I giver. Umiddelbart ville det logiske svar jo være 10 men hvordan kommer jeg frem til resultatet?

So far har jeg prøvet mig med at isolere en variabel i den første ligning også trække det med videre til næste, dog uden det store held, men det kan vel heller ikke lade sig gøre med 13 variabler på 9 ligninger.

Nogen som kender opgaven der kan give et lille hint?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Jeg kan ikke huske, om jeg har set opgaven før, og har ikke selv en løsning, kun et gæt på en:

Du skal finde T+I. Find to ligninger, der indeholder disse variable, og isoler T og I og sæt det ind i udtrykket.

Derved får du et nyt udtryk, der indeholder andre variable. Gentag processen med dem. Det er et puslearbejde, men jeg tror, det kan gennemføres.

Kører du fast, så spørg igen.


Svar #2
14. januar 2016 af Calleby (Slettet)

Hmm... umiddelbart kan jeg ikke se hvordan det skulle være løsningen, jeg ville jo aldrig kunne omskrive det til andet end en ligning med én ukendt variabel som man ikke kender resultatet af og derfor ikke kan løse. fx

n=?

hvor n er en tilfældig variabel

Men jeg vil da lige prøve lidt alligevel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Det er lykkedes mig at løse opgaven. Du kan også se, om der er ligninger, der har fælles variable, og se, om det giver noget.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2016 af mette48 (Slettet)

Har i forbindelse med en matematik aflevering fået stillet denne ekstra opgave:

E+N = 1; 
T+O = 2;
T+R+E = 3; 
F+I+R+E = 4; 
F+E+M = 5;
S+E+K+S = 6;
S+Y+V = 7;
T+O+T+E = 8;      er dette rigtigt?
N+I = 9;

T+I=?


Svar #5
14. januar 2016 af Calleby (Slettet)

#3

Det er lykkedes mig at løse opgaven. Du kan også se, om der er ligninger, der har fælles variable, og se, om det giver noget.

Så må det også kunne lykkedes for mig! Jeg takker mange gange for hjælpen indtil videre.

@Mette

Der skulle selvfølgelig stå O+T+T+E=8, men det ændre jo som sådan ingenting


Svar #6
14. januar 2016 af Calleby (Slettet)

#3

Det er lykkedes mig at løse opgaven. Du kan også se, om der er ligninger, der har fælles variable, og se, om det giver noget.

Jeg får 14 som resultat, kan du bekræfte det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Ja, det er korrekt.


Svar #8
14. januar 2016 af Calleby (Slettet)

#7

Ja, det er korrekt.

Super tusinde tak for hjælpen! Det giver meget mening nu, men det kan være svært lige at se til at starte med - tak!


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2016 af Stats

T + O = 2

O + T + T + E = 8 ⇔ T + E = 6 ⇔ E = 6 - T

---

E + N = 1

(6 - T) + N = 1 ⇔ N - T = -5 ⇔ T - N = 5

---

N + I = 9 ⇔ I = 9 - N

T + I = T - N + 9 = 5 + 9 = 14.. Hvordan gjorde I? Havde I en hurtigere måde?

I min søgen fandt jeg også ud af, at R = -3

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2016 af Soeffi

x = t + i = 14. TINspire


Brugbart svar (2)

Svar #11
15. januar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har undladt at skrive for meget, fordi jeg synes opgaven fortjener, at man selv skal tænke sig om.


Skriv et svar til: En lille matematik gåde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.