Kemi

Kemi opgaver

24. januar 2016 af MBLorenzen (Slettet) - Niveau: A-niveau

3.6 A

I en beholder findes gasserne H2, VO og CH3OH. Ved passende tempratur og tryk og med anvendelse af en katalysator kan følgende reaktion finde sted:

2H2(g) + CO(g) --> CH3OH(g)         (I)

Totaltrykket i beholderen er 53,1 bar. Endvidere kendes følgende partialtryk:

p(H2)= 13,6 bar

p(Ch2OH)=  17,3 bar

a) Beregn størrelsen af reaktionsbrøken i den omtalte situation.

Beholderen opvarmes til en temperatur, hvor ligevægtskonstanten er 0,0028 bar^-2. Der indstiller sig ved ligevægt ved den pågældende temperatur.

b) Forklar, at den modsatte reaktion af reaktion (I) har fundet sted.

Temperaturændringen er så beskeden, at man kan se bort fra dens bidrag til trykændringen.

c) Er trykket i beholderen højere eller lavere end 53,1 bar ved ligevægt?

d) Beregn tryppet i beholderen ved ligevægt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2016 af mathon

a)
                       Y=\frac{p_{CH_3OH}}{p_{{H_2}^2}\cdot p_{CO}}=\frac{17\; bar}{(13{,}6\; bar)^2\cdot (22{,}2\; bar)}=0{,}004213\; bar^{-2}


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2016 af mathon

b)
    da
                                     Y_{ny}<0{,}004213\; bar^{-2}
     er tælleren i
                                   Y=\frac{p_{CH_3OH}}{p_{{H_2}^2}\cdot p_{CO}}     blevet mindre og nævneren blevet større.

    dvs   
            ligevægtem er forskudt i modsat retning af (I).

            Derved forskydes ligevægten mod flere molekyler, hvorfor det nye ligevægtstotaltryk overstiger
            53,1 bar.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2016 af mathon

a)
     rettelse af tastefejl:
                                    Y=\frac{p_{CH_3OH}}{p_{{H_2}^2}\cdot p_{CO}}=\frac{17{,}{\color{Red} 3}\; bar}{(13{,}6\; bar)^2\cdot (22{,}2\; bar)}=0{,}004213\; bar^{-2}


Skriv et svar til: Kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.