Kemi

Beregning af hastighedsudtrykket

02. februar 2016 af FysikOgKemiB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med et par opgaver, jeg bliver ved med at få forkerte resultater og jeg forstår ikke helt hvordan man regner dem.

1. Eksperimentelle data i nedenstående tabel viser at hastighedsudtrykket er: v = k * [02] * [NO]2
Vis ud fra værdierne i tabellen at k = 2 M-2/s

2. Beregn hvad der sker med reaktionshastigheden hvis dioxygenkoncentrationen fordobles? Brug værdierne i tabellen.

3. Beregn hvad der sker med reaktionshastigheden hvis nitrogenmonoxidkoncentrationen fordobles? Brug værdierne i tabellen.

Vedhæftet fil: hastighedsudtryk.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2016 af ChemistryIsKey

1.

Anvend ét af de fire forsøgs værdier for koncentrationerne og initialhastigheden, og indsæt dem i hastighedsudtrykket. Herefter kan du isolere k. Herunder eksempel med eksperiment 4 (Men du kan bruge alle eksperimenter);

     k = v0 / ([O2] * [NO]2) = (0.125 * 10-6 M/s) / (0.01 M * (0.0025 M)2) = 2 M-2s-1

2.

Nu kender du hastighedskonstanten, og kan således beregne initialhastigheden uden problemer ved alle koncentrationer af ilt og nitrogenoxid. Du bliver bedt om at undersøge hvad der sker, når koncentrationen af ilt fordobles. Derfor lader vi nu nitrogenoxids koncentration være 0.01 M, mens vi sætter ilts koncentration til 0.02 M (Altså dobbelt så meget som i eksperiment 1). Nu beregnes initialhastigheden;

     v0 = 2 M-2s-1 * 0.02 M * (0.01 M)2 = 4 * 10-6 M/s

Du kan nu se, at når vi har fordoblet koncentrationen af ilt, så er vi gået fra en initialhastighed på 2.0 * 10-6 M/s til 4 * 10-6 M/s. Det følger altså, at en fordobling af ilts koncentration fører til en fordobling af initialhastigheden, hvilket også passer med, at reaktionen er af 1. orden mht. ilt (Hvilket du kan se af hastighedsudtrykket).

3.

Samme fremgangsmåde som i 2., men nu fordobler du bare koncentrationen af nitrogenoxid;

     v0 = 2 M-2s-1 * 0.01 M * (0.02 M)2 = 8.0 * 10-6 M/s

Du går altså fra en initialhastighed på 2.0 * 10-6 M/s til 8 * 10-6 M/s, når koncentrationen af nitrogenoxid fordobles i eksperiment 1. Der er altså sket en firedobling af initialhastigheden, hvilket også passer med, at reaktionen er af 2. orden mht. nitrogenoxid.

:)


Svar #2
03. februar 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :D


Skriv et svar til: Beregning af hastighedsudtrykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.